Victor Ponta a declarat că este posibil ca anumite informații să-i fie furnizate lui Călin Georgescu de foști angajați ai serviciilor secrete, mai degrabă de rezerviști decât de ofițeri activi. El a precizat însă că, din intervențiile publice ale lui Georgescu, nu a observat divulgarea unor informații clasificate. Ponta a explicat că acesta ar avea multe cunoștințe din trecut care îi pot oferi diverse informații.
„E posibil. Mai degrabă rezervişti, nu cred că ofiţeri activi. N-am văzut, din intervenţiile publice ale domnului Georgescu, că a spus nişte lucruri top secret, strict secret. Dar, altfel, are o mulţime de cunoştinţe din trecut care îi spun”, a spus Ponta la Prima TV.
Ponta a rememorat prima sa întâlnire cu Călin Georgescu
Ponta a rememorat prima sa întâlnire cu Călin Georgescu, care a avut loc în urmă cu 15 ani, pe vremea când conducea PSD. Fostul premier a apreciat că Georgescu avea idei frumoase, dar a subliniat că implementarea lor a fost întotdeauna punctul slab.
Ponta și-a manifestat scepticismul cu privire la promisiunea lui Georgescu de a reduce prețul benzinei în România la un leu pe litru, considerând această idee imposibil de realizat, mai ales în contextul economic actual.
El a subliniat că, de-a lungul mandatului său de prim-ministru, a fost mereu preocupat de soluții pragmatice și de măsuri concrete, nu doar de viziuni și declarații. Fostul premier a afirmat că, deși i-ar plăcea ca benzina să fie mai ieftină, acest lucru nu este realist, explicând că România nu poate avea prețuri mai mici decât Arabia Saudită din cauza structurii economice și a sistemului energetic.
„Idei frumoase, dar partea de pus în practică. (…) Eu sunt un om mai pragmatic de felul meu, de asta am ajuns prim-ministru, m-am ocupat cu munca şi cu măsurile, nu cu vorbitul. Trebuie să ai idei, trebuie să ai viziune, dar punerea în practică mă interesează la fel de mult.
Am acest defect, vreau să văd pragmatismul şi modul în care se realizează. Îmi place ideea să fie un leu litrul de benzină. Spune-mi cum! Doar nu crezi că eu cât am fost prim-ministru, patru ani, eram nebun să nu vreau?
Aş fi vrut să-l fac un leu. Sigur, poţi să spui de ce avem cele mai mari preţuri la energie din Europa din cauza sistemului, dar să ai benzina mai ieftină decât în Arabia Saudită, nu o s-o ai”, a mai spus Ponta.
Georgescu trebuie lăsat de către CCR să candideze, în lipsa unor probe extrem de clare, consideră Ponta
Victor Ponta a argumentat că CCR ar trebui să permită candidatura lui Călin Georgescu, în absența unor dovezi clare că acesta ar fi afectat ordinea constituțională. El consideră că respingerea unei candidaturi doar pe baza unor preferințe personale sau politice este inacceptabilă.
Ponta a subliniat că deciziile CCR trebuie fundamentate pe probe solide, iar toți cei care își doresc să candideze ar trebui să aibă această posibilitate, cu excepția celor împotriva cărora există dovezi concrete.
Un alt subiect abordat de Ponta a fost legat de justificarea anulării alegerilor prezidențiale. Fostul premier și-a exprimat dezamăgirea față de instituțiile statului, care, în opinia sa, nu au prezentat dovezi concrete pentru a susține o astfel de decizie.
El a criticat faptul că, deși au trecut șase săptămâni, instituțiile cu resurse ample nu au reușit să aducă dovezi despre implicarea unor forțe externe, cum ar fi Rusia sau China, în alegeri.
„CCR are dreptul constituţional să anuleze, să respingă, dar nu cum a făcut cu doamna Şoşoacă. Trebuie să vină cu nişte indicii, cu nişte probe foarte clare care să arate că acea persoană afectează ordinea constituţională.
Că nu-ţi place de cineva, ăsta nu e un motiv să nu-l laşi să candideze. Eu cred că ar trebui să candideze toţi cei care vor să candideze, mai puţin cei faţă de care există nişte probe, nişte indicii foarte clare
Nu le avem niciunul. Au trecut 6 săptămâni. Eu mă aşteptam să le avem după o săptămână, după două. Avem o mulţime de instituţii, cu o mulţime de bugete, cu o mulţime de oameni, cu o mulţime de specialişti. Unde-s ruşii? Unde-s chinezii?”, a completat Victor Ponta.