Patronul de la Ferma Dacilor acuză Primăria și Consiliul Județean
Cornel Dinicu, adevăratul proprietar de la Ferma Dacilor, a explicat în timpul audierilor cu procurorii că nu a putut obține niciodată autorizația de construire din cauza birocrației și a funcționarilor de la Primărie și Consiliul Județean. El a adăugat că a decis să construiască pensiunea fără autorizație în clădirea care anterior funcționase ca un grajd.
El a fost interogat în cadrul dosarului inițiat de procurorii din Prahova în urma incendiului care a distrus pensiunea Ferma Dacilor la sfârșitul anului precedent. În tragicul eveniment, opt persoane care erau cazate în pensiune au pierit în incendiu.
Dinicu este în detenție preventivă în urma unei decizii judecătorești. În fața procurorilor, proprietarul pensiunii a afirmat că a întreprins toate demersurile necesare pentru a preveni acest dezastru. El a menționat că a inițiat procesul de obținere a autorizațiilor de la ISU și a tuturor celorlalte aprobări necesare pentru funcționarea pensiunii.
Dinicu le-a comunicat că a optat pentru construirea unei pensiuni după ce planul inițial de a dezvolta o fermă bio a fost anulat ca urmare a evenimentelor neașteptate. În special a atacurilor vulpilor, care au rezultat în pierderea a 1000 de păsări, potrivit surselor citate de G4Media.
„De când am deschis ferma, respectiv in anul 2011, am depus documente pentru autorizare electrica, autorizare ISU am solicitat târziu după ce a fost efectuat un control de către lucrătorii de la ISU in anul 2019.
În ceea ce privește autorizația electrică, arăt că ne-am racordat la curent incă din momentul in care am săpat pentru fermă, respectiv branșarea curentului electric pentru funcționare, branșarea fiind efectuată de către lucrătorii de la Electrica.
Cu siguranță au existat un plan și o autorizație in acest sens pentru fermă, respectiv pompa de apă. Ulterior nu am mai obținut niciun fel de alta autorizație, deși am cerut in repetate rânduri mărirea puterii”, a precizat Dinicu.
Procurorii susțin că Dinicu a permis ca pensiunea să funcționeze fără deținerea vreunei autorizații corespunzătoare.
Senzorii de fum nu funcționau
Noi informații șocante ies la iveală în privința incendiului devastator de la Ferma Dacilor, conform documentelor procurorilor. Cornel Dinicu, proprietarul complexului turistic, a relatat cu lux de amănunte în fața anchetatorilor tragicul eveniment în care opt oameni au pierit în flăcări. El a recunoscut că senzorii de fum nu au funcționat timp de câteva zile.
De asemenea, Cornel Dinicu afirmă că nu își poate aminti cu exactitate câte verificări au efectuat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) la pensiune. În plus, el se folosește de amintirea fiului său decedat în încercarea de a obține înțelegerea judecătorilor, argumentând că victimele erau, de fapt, musafiri.
Am luat toate măsurile necesare pentru împiedicarea acestui dezastru, respectiv, în jurul anului 2019. Aproximativ, când am început demersurile în vederea obținerii autorizațiilor ISU și toate celelalte autorizații de funcționare. (…)
Arăt că nu aveam un consum foarte mare în noaptea producerii evenimentului întrucât dețineam aparate electrice cu un consum scăzut, ne-am instalat butelii de gaze peste tot și majoritatea funcționau cu buteliile de gaze, iar încălzirea era pe lemne, respective peleți.
Precizez că nu era nevoie de o noua autorizație în ceea ce privește electricitatea, atât timp cât nu depășeam consumul din ferma, iar când aveam nevoie, porneam generatoare de producere a curentului electric pentru care era folosită motorina. Dețineam cel puțin 10 generatoare pe care le foloseam în funcție de consumul curentului. (…)
Locația era prevăzuta cu senzori de fum, hidranți interiori și exteriori și centrala adresabilă cu senzori de fum, iar in noaptea incendiului acești senzori de fum nu au functionat, respectiv nu funcționau de câteva zile in urmă, astfel ca l-am rugat pe administratorul curții, dl Ristin să sune la firma care se ocupa de întreținerea centralei, iar acesta mi-a comunicat ca nu au răspuns la telefon”, a precizat patronul pensiunii.
Musafirii ar fi fumat în interior, fapt care ar fi putut declanșa tragedia
Dinicu a adăugat că fiul său a sosit, la un moment dat, cu o drujbă pentru a tăia pereții. Se pare că zidurile nu erau traversate de cabluri electrice.
„Arăt că după ce am desfăcut hidranții, a apărut fiul meu cu o drujbă pentru a tăia pereții care dădeau în camerele copiilor, pereții fiind construiți din rigips și tencuială, iar prin pereți nu existau cabluri electrice, acestea erau prin pardoseală: nu sunt sigur. cred că existau prize și întrerupătoare pe acești pereți”, a declarat Dinicu.
Documentul oficial referitor la ancheta cazului amintește că patronul pensiunii nu este de acord cu ipoteza supraîncălzirii unui circuit electric. Potrivit lui, panou de comandă era sigur, din acest punct de vedere.
„Inculpatul nu este de acord cu ipoteza supraîncălzirii unui circuit electric, întrucât acesta cunoaște cel mai bine situația de la fermă, respectiv avea un panou de comandă ce întrerupea electricitatea atunci când orice dispozitiv se supraîncălzea, deci împiedica să se producă un incendiu […]
Nu înlătură nici ipoteza unei pure întâmplări care nu vizează inculpații, respectiv nu știe dacă un copil din cei 4 veniți în vizită și care s-a pus la somn târziu și au consumat alcool
[…] existând posibilitatea ca aceștia să fumeze în locație, nefiind supravegheați […] chiar dacă regula era că nu se fuma în interior, însă anchetatorii nu au luat în considerare această ipoteză”, se amintește în documentul oficial, citate de RTV.