Incendiul de la Ferma Dacilor. Cornel Dinicu rămâne în arest preventiv

Incendiul de la Ferma Dacilor. Cornel Dinicu rămâne în arest preventiv.

Marţi, 9 ianurie 2024, Tribunalul Prahova a respins contestaţiile depuse de cei trei inculpaţi în dosarul derivat din incendiul de la complexul turistic Ferma Dacilor din Tohani, în care opt persoane au pierit.

Decizia instanţei este definitivă şi confirmă soluţia Judecătoriei Ploieşti, care a emis un mandat de arestare preventivă pentru administratorul de facto al complexului, Cornel Dinicu, şi un mandat de arest la domiciliu pentru Adelina Elena Ilie şi pentru administratorul din acte, Adrian Ristin.

Potrivit News.ro, reprezentanţi ai instanţei au informat că toate cele trei contestaţii au fost respinse ca nefondate. Decizia a fost luată după ore de deliberări şi este considerată definitivă. Cornel Dinicu, om de afaceri controversat al cărui nume nu este menţionat în documentele oficiale ale firmei care gestionează complexul turistic din Tohani, se află în arest preventiv din 3 ianuarie 2024. Începând cu aceeași dată, Adelina Elena Ilie și Adrian Ristin, administratorul complexului turistic, sunt sub arest la domiciliu.

Unul dintre avocaţii lui Dinicu, Iancu Toader, a declarat, sâmbătă, că, în opinia sa, motivarea procurorilor pentru arestarea clientului său este „puerilă” și că nu există dovezi clare care să îl incrimineze pe acesta.

„Să pleci de la nişte ipoteze empirice, de la simple supoziţii şi probabilităţi – chiar raportul ISU dă nişte ipoteze probabile şi nu trage o concluzie cu caracter tehnico-ştiinţific – pentru a-l anatemiza pe acest om şi a-i pune în cârcă toată această rezoluţie infracţională, mi se pare prea mult la acest moment, când ne aflăm într-o fază incipientă a procesului penal şi trebuie să discutăm strict ce pericol public reprezintă acest om, în drama pe care o trăieşte, să suporte consecinţele celei mai dure măsuri de prevenţie.

(…) Dacă la momentul respectiv considerai că nu este un pericol public şi omul a fost lăsat pentru cele creştineşti şi aşa mai departe, nu ai considerat că este un pericol public, brusc, după câteva zile, constaţi că se impune arestarea preventivă subsumat unei motivări puerile cum că dânsul trebuie extras din comunitate deoarece reprezintă un pericol şi aşa s-ar da un exemplu opiniei publice.

Or, noi nu judecăm emoţional, nici pentru opinia publică. Parchetul nu are doar obligaţia de a strânge probe în defavoarea inculpatului, ci şi în favoarea acestuia”, a zis avocatul.

ferma dacilor
SURSA FOTO: ISU PRahova

A fost dispusă expertiza pentru stabilirea cauzei exacte a incendiului de la Ferma Dacilor

O expertiză fizico-chimică este programată pentru a determina cauza exactă a incendiului de la Ferma Dacilor. Proprietarul pensiunii din Prahova, unde opt persoane și-au pierdut viața în a doua zi de Crăciun, acuză adolescenții pentru tragedie. Prin intermediul avocatului său, Cornel Dinicu afirmă că studenții au fumat în pensiune și că nu este exclus ca o țigară uitată aprinsă să fie, de fapt, cauza incendiului devastator, în care a fost inclusiv victima sa de 11 ani.

Această ipoteză este lansată de Dinicu după ce, în repetate rânduri, a susținut că focul a fost provocat intenționat, în timp ce anchetatorii urmăresc în principal pista suprasolicitării rețelei electrice. Proprietarul de la Ferma Dacilor se află în fața judecătorilor în încercarea de a evita arestul preventiv.

Cum s-a apărat Dinicu în faţa instanţei?

În motivarea pentru arestul preventiv, judecătorii afirmă că atât Dinicu, cât și cei doi administratori de drept ai pensiunii au încălcat repetat legea privind construcțiile, obținerea avizelor și autorizațiilor, și au desfășurat activități la Ferma Dacilor care au creat o reală stare de pericol pentru turiști.

„Inculpații Dinicu Cornel, Riști Vitomir Adrian și Ilie Adelina Elena, prin acțiunile conjugate de încălcare în mod repetat a dispozițiilor legale în ceea ce privește edificarea construcțiilor, obținerea avizelor și autorizațiilor, au desfășurat în cadrul Fermei Dacilor activități care au creat o reală stare de pericol ce au dus în final la producerea dezastrului. Lăsarea în libertate a inculpaților ar duce la crearea unui sentiment justificat de insecuritate socială”, a zis judecătorul.

„Consider că da, am intrat în legalitate prin intabularea clădirii ca urmare a pronunțării hotărârii judecătorești. În zonă au ars cel puțin 20 de case. Da, am făcut, nu-mi amintesc sdacă am primit răspunsuri din partea primăriei. Nu îmi amintesc dacă cei de la ISU au venit din nou în control pentru a verifica dacă am adus la îndeplinire cele constatate anterior”, a spus Cornel Dinicu.