Ferma Dacilor s-a redeschis
Ferma Dacilor, complexul turistic din Prahova, a fost locul unde, pe 26 decembrie 2023, un incendiu devastator a cuprins restaurantul și pensiunea, soldându-se cu decesul a opt persoane.
În localitatea Tohani, pe domeniul respectiv, restaurantul a fost redeschis și este în curs de obținere a autorizației complete.
Până când autoritățile vor emite deciziile privind avizele solicitate, prepararea mâncării se va realiza temporar în aer liber, folosind grătare, proțapuri sau rulote mobile.
Cornel Dinicu a declarat în exclusivitate pentru Libertatea că o parte din fermă a fost redeschisă. Potrivit acestuia, funcționarea se va face temporar pe rulote mobile și în containere mobile, până când vor fi obținute toate avizele necesare pentru restaurantul rămas, care a fost cândva o pescărie.
În prezent, se gătește în aer liber, folosind grătare, iar pentru rulotele mobile și containerele mobile nu este necesară autorizație. El a subliniat că mâncarea este pregătită la proțap și în rulotele mobile, și că activitatea trebuie continuată pentru a asigura veniturile necesare.
„Am deschis o parte din fermă. Vom funcționa pe rulote mobile, containere mobile, până ies toate celelalte avize necesare pentru restaurantul care a rămas, care a fost pescărie pe vremuri. E în curs de edificare. Acum funcționăm pe grătare, în aer liber. Pentru astea, pentru containerele mobile, nu ne trebuie autorizație. Mâncarea o gătim afară, la proțap, în rulotele mobile. Vom funcționa, că trebuie să trăim și noi din ceva”, a declarat, în exclusivitate pentru Libertatea, Cornel Dinicu.
Terenul pe care se afla pensiunea distrusă în urma incendiului a fost complet eliberat și curățat. Pe teren au rămas doar o placă de beton și lumânări aprinse, dedicate memoriei celor care și-au pierdut viața.
Cornel Dinicu, administratorul efectiv al fermei și inculpat pentru distrugere din culpă, care a condus la un dezastru, a declarat că este hotărât să nu închidă complexul, în ciuda dificultăților cu care se confruntă.
Turismul va continua
„Facem turism în continuare și că vor și că nu vor. Asta e viața! Jertfa a fost mult prea mare ca să las locul să crească bălării pe el”, spune patronul Dinicu.
Administratorul complexului afirmă că se confruntă cu reticența autorităților locale, despre care spune că „nu sunt bine informate”. Din această cauză, obținerea autorizațiilor necesare pentru funcționarea completă și legală a întregului complex este dificilă.
Un avocat angajat de Dinicu se ocupă de obținerea tuturor autorizațiilor necesare.
„Am 300 de porci în curte. DSV-ul îi înregistrează, îi crotaliază, carnet de sănătate la toate animalele, iar primăria nu vrea să îi înregistreze. Închideți ochii (la faptul – n.r.) că nu există 300 de porci? Cum închideți ochii? Ca și cu nucii. Au vrut să-mi dea amendă că am plantat nuci. Știți câte din astea sunt? Nu pot să-mi revin pentru că autoritățile nu știu carte”, declară Cornel Dinicu.
Administratorul Fermei Dacilor rememorează un incident din primăvara anului 2024. Atunci, el a fost notificat de reprezentanții primăriei din Gura Vadului, care administrează satul Tohani, că urmează să fie sancționat cu 20.000 de lei.
Motivul amenzii a fost plantarea unui număr mare de puieți de nuci în cadrul complexului turistic. Administratorul i-a menționat ca fiind sădiți în memoria victimelor incendiului.