România solicită compensații europene pentru fermierii afectați de secetă
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a informat Comisia Europeană că suprafețe extinse din România sunt grav afectate de secetă, iar fermierii se confruntă cu pierderi semnificative. Într-o scrisoare transmisă pe 7 august 2024 comisarului european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Janusz Wojciechowski, Barbu a solicitat acordarea de compensații urgente pentru a sprijini fermierii afectați de aceste condiții climatice nefavorabile.
Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Florin Barbu a subliniat că pierderile semnificative în veniturile producătorilor agricoli pun în pericol viabilitatea economică a fermelor din România și, implicit, interesele de securitate ale țării.
În cadrul scrisorii sale, Barbu a solicitat măsuri excepționale din partea Comisiei Europene pentru a contribui la soluționarea acestor probleme specifice.
„Daunele semnificative cauzate de fenomene climatice nefavorabile necesită acordarea de compensaţii urgente în baza unei măsuri excepţionale, pentru a contribui la soluţionarea problemelor specifice rezultate în urma acestor fenomene”, se arată în scrisoarea transmisă CE de către ministrul Agriculturii şi Dezvoltării rurale, Florin Barbu, în data de 7 august.
Care sunt estimările MADR
MADR a estimat un buget total de maximum 75,2 milioane euro necesar pentru compensarea fermierilor care au înființat culturi în toamna anului 2023. Ministerul Florin Barbu consideră că această sumă trebuie rambursată de urgență fermierilor afectați printr-un act juridic comunitar care să includă atât norme tehnice, cât și surse de finanțare din partea Uniunii Europene, precum și ajutoare naționale suplimentare.
Seceta severă din primăvara și vara anului 2024, caracterizată de lipsa precipitațiilor și temperaturi mai ridicate decât media obișnuită, a compromis culturi importante precum porumbul și floarea-soarelui pe o suprafață estimată de circa 2.000.000 de hectare la nivel național. MADR a estimat că valoarea medie a pierderilor este de 200-230 euro pe hectar.
„Aceste fenomene au afectat până la compromitere culturi înfiinţate în primăvara anului 2024, în special porumb şi floarea-soarelui, pe o suprafaţă estimată de circa 2.000.000 ha la nivel naţional. Se estimează că valoarea unitară medie a pierderilor este de 200 – 230 euro/ha”, se arată în punctul de vedere transmis de MADR.
Contextul Solicitării și Reacția Europarlamentarilor
Solicitarea ministrului Florin Barbu vine în urma declarațiilor unor europarlamentari români care au cerut, de asemenea, fonduri europene pentru a sprijini fermierii români afectați de secetă. Ministerul Agriculturii a dorit să clarifice că demersurile pentru obținerea acestor compensații au fost deja inițiate încă din luna iulie a acestui an.