Protestele agricultorilor. Fermierii vor suspendarea plăţii ratelor la bănci

Protest al agricultorilor, proteste fermieri agricultori

Protestele fermierilor din România / SURSA FOTO: Inquam Photos, Cornel Putan

Fermierii au cerut suspendarea ratelor bancare. Însă bancherii nu sunt de acord cu acest lucru. Potrivit lor, o astfel de acțiune ar face mai mult rău decât bine.

Băncile nu sunt de acord cu suspendarea ratelor bancare

Băncile nu sunt de acord inițiativa Guvernului de a suspenda plățile restante ale fermierilor la bănci și/sau societățile de leasing acumulate în anul 2023, conform unui proiect de ordonanță de urgență postat pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Surse din mediul bancar indică că instituțiile financiare au solicitat de urgență o întâlnire pentru a evidenția consecințele negative ale unui astfel de moratoriu asupra fermierilor, notează Economica.net.

”În primul rând, o astfel de măsură ar diminua consistent gradul de bancarizare al sectorului agricol. Un moratoriu în fiecare an în care agricultura se confruntă cu secetă sau inundații ar determina băncile să se gândească la cât de finanțabil sau nu este acest sector”, afirmă una din sursele consultate de Economica.net.

”Prin derogare de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 288/2010, cu modificările și completările ulterioare și ale Ordonanței Guvernului nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing, republicată, obligația de plată a datoriilor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, datorate de debitori în anul 2023 către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă de la o lună, până la 12 luni, dar nu mai târziu de 31.12.2024”, potrivit proiectului Ordonanței de Urgență.

Conform proiectului de Ordonanță de Urgență (OUG), acest moratoriu va fi aplicat debitorilor care au credite cu scadența ulterioară și pentru care nu s-a solicitat anticipat scadența până la data la care legea intră în vigoare.

Moratoriul se va aplica, de asemenea, debitorilor a căror venituri au fost afectate de seceta pedologică din 2023.

 ”Debitorii prezintă creditorilor procesele – verbale de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiate conform Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020 pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase”, mai arată proiectul legislativ.

Dobânda aferentă se adaugă la soldul creditului existent

De asemenea, dobânda aferentă sumelor scadente ale debitorilor se adaugă la soldul creditului existent la sfârșitul perioadei de suspendare. Amintim că plata acestora este suspendată. Capitalul astfel majorat va fi achitat treptat pe parcursul perioadei rămase până la noua dată de maturitate a creditelor, după încheierea perioadei de suspendare.

Comisioanele amânate la plată, evidențiate în sold la sfârșitul perioadei de suspendare, vor fi plătite conform noului grafic revizuit după încheierea perioadei de suspendare.

Băncile principale care furnizează finanțare sectorului agricol sunt Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, ProCredit, Patria Bank, BRD, BCR și Agricover IFN.

Fermierii, acord cu Ministerul Agriculturii

Amintim că luni, pe 15 ianuarie, fermierii au încheiat un acord cu ministrul Agriculturii. După discuții, s-ar putea lua decizia de a suspenda orice inițiativă de protest. Reprezentantul fermierilor din Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) a furnizat mai multe explicații.

Asta dă de înțeles că protestele fermierilor s-ar putea termina? Marius Micu, reprezentantul Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC), a explicat că există o probabilitate mare. Motivul ar fi s-a ajuns la un acord referitor la solicitările fermierilor.

Într-o conferință de presă la Ministerul Agriculturii, Marius Micu a explicat că o parte semnificativă din solicitările fermierilor au fost acceptate de către ministru. Din acest motiv, există posibilitatea să fie suspendată orice inițiativă de protest. Mai multe puteți citi aici.