Fermierii și transportatorii protestatari doresc să participe activ la discuțiile cu reprezentanții Guvernului pentru rezolvarea problemelor semnalate. Ei spun că nu vor pleca din stradă până când nu se vor găsi soluții concrete și imediate.
Aceștia apreciază eforturile Guvernului de a iniția dialogul social tripartit între angajatori, organizații patronale și autoritățile administrației publice locale și centrale.
Fermierii și transportatorii vor soluții concrete și imediate
Ei și-au manifestat dorința de a fi parte integrantă a procesului de rezolvare a problemelor semnalate Guvernului și autorităților. Fermierii și transportatorii prezenți în stradă în această a 7-a zi de protest spontan au subliniat că nu se află acolo pentru a negocia. Ei sunt prezenți pentru a obține soluții și rezolvări la problemele cu care se confruntă.
Protestatarii refuză ideea că aceste acțiuni ar putea fi interpretate drept negocieri. Ei le consideră un demers ferm în vederea găsirii unor soluții concrete și imediate.
Valul de proteste va continua
La Afumați, fermierul Ionuț Cercel a declarat că protestele vor continua. Acestea nu se vor opri până când nu va exista primul act normativ pentru găsirea unor soluții aplicabile, menite să rezolve cât mai multe dintre problemele semnalate.
Protestatarii reiterează mulțumirile pentru deschiderea dialogului. Fermierii și transportatorii își exprimă speranța că discuțiile vor conduce la măsuri eficiente pentru îmbunătățirea condițiilor de viață și de muncă.
„Apreciem eforturile Guvernului de a iniţia dialogul social tripartit între angajatori, organizaţii patronale şi autorităţile administraţiei publice locale şi centrale.
În acest sens, manifestăm dorinţa de a participa activ la aceste discuţii, subliniind că fermierii şi transportatorii prezenţi în stradă în această a 7-a zi de protest spontan doresc să fie parte integrantă a procesului de rezolvare a problemelor semnalate Guvernului şi autorităţilor”, a spus Cercel la Antena 3.
Se cere primul act normativ pentru soluționarea problemelor semnalate
Protestele vor continua în mod pașnic și civilizat, cu dezicere de orice act de vandalism și încălcare a legii. Oamenii vor fi în stradă, până când vor vedea primul act normativ pentru soluționarea problemelor semnalate.
„Reiterăm mulţumirile noastre pentru deschiderea dialogului. Ne exprimăm speranţa că discuţiile vor conduce la măsuri eficiente pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă ale fermierilor şi transportatorilor din România. Vom continua protestele în mod paşnic şi civilizat, dezicându-ne de orice act de vandalism şi încălcare a legii.
Vom continua până când vom vedea primul act normativ pentru găsirea unor soluţii aplicabile, pentru rezolvarea a cât mai multor probleme semnalate, soluţii pe care nu dorim să le vedem cu impact negativ din punct de vedere economic şi social”, a mai spus Cercel, care a citit un comunicat „semnat în mod simbolic ‘fermierii şi transportatorii protestatari'”.
Fermierii au ajuns la un acord cu ministrul Agriculturii
Amintim că luni, 15 ianuarie 2024, s-a anunțat că fermierii au ajuns la un acord cu ministrul Agriculturii. În urma unor ample discuții, s-a spus că există posibilitatea oprii oricărei forme de proteste. Marius Micu, reprezentantul Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC), a oferit clarificări cu privire la acest aspect.
Conform declarațiilor lui Marius Micu, există o probabilitate semnificativă ca protestele fermierilor să înceteze. Detaliind în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Micu a menționat că o parte semnificativă dintre revendicările fermierilor au fost acceptate de către ministrul de resort. Astfel, a spus el, s-a deschis calea pentru suspendarea inițiativelor de protest.
În aceeași zi, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a avut o ședință de lucru cu miniștrii implicați în dialogurile cu transportatorii și fermierii protestatari. Scopul discuțiilor a fost accelerarea procesului de elaborare a actelor normative necesare implementării soluțiilor convenite.