Fermierii au obținut atenuarea reglementărilor de mediu în UE
Fermierii au obținut atenuarea reglementărilor de mediu în UE. Statele membre din UE au decis să relaxeze regulile de mediu pentru fermierii care doresc să beneficieze de subvenții în cadrul Politicii Agricole Comune. Astfel, fermierii se vor confrunta cu mai puține bariere în procesul de solicitare a subvențiilor. De exemplu, de acum încolo, nu vor mai fi obligați să păstreze o parte din terenurile necultivate.
În martie 2024, Comisia Europeană (CE) a răspuns protestelor fermierilor. A propus, atunci, o relaxare a unor reglementări de mediu din cadrul Politicii Agricole Comune. Aprobarea finală a venit luni, 13 mai 2024, din partea statelor membre ale UE, după ce, la data de 24 aprilie 2-24, măsurile au fost aprobate de către Parlamentul European.
Pe lângă acordarea unei derogări parțiale de la normele referitoare la terenurile necultivate (GAEC 8), măsurile includ și un sprijin financiar suplimentar pentru cei care aleg să lase voluntar părți din teren neutilizate. Fondurile sunt acordate de către UE.
Reglementările privind rotația culturilor sunt relaxate. Fermierilor le este permis să opteze între aceasta și diversificarea culturilor. În plus, statele membre ale UE au posibilitatea să excepteze anumite culturi și tipuri de sol de la regulile referitoare la refacerea structurii terenului, acoperirea solului, rotația culturilor sau diversificare. În cazul fenomenelor meteorologice extreme, UE poate relaxa și mai mult reglementările de mediu.
România a cerut eliminarea diferențelor între subvențiile acordate statelor din UE
De altfel, luni, premierul României și comisarul european pentru agricultură au discutat chestiuni esențiale, precum viitorul Politicii Agricole Comune, impactul războiului din Ucraina asupra fermierilor și securitatea alimentară. Premierul României a evidențiat angajamentul Guvernului României de a continua să investească resurse financiare semnificative în sectorul agricol european în cadrul viitoarei Politici Agricole Comune. Totodată, a solicitat eliminarea disparităților în ceea ce privește subvențiile în interiorul UE.
Cei doi oficiali europeni au apreciat modul echilibrat în care România a abordat gestionarea situației agricultorilor europeni în contextul războiului din Ucraina. România a reușit să satisfacă cererile de tranzit ale cerealelor și preocupările fermierilor. Discuțiile lor au inclus și efectele sociale ale schimbărilor din sectorul agricol, atât asupra populației, cât și asupra fermierilor. Au subliniat importanța menținerii poziției de lider global a UE în calitate de cel mai mare exportator de produse agricole. Pentru a sprijini dezvoltarea continuă a fermierilor europeni, este esențial să se creeze condiții favorabile.