Așadar, Marcel Ciolacu şi reprezentanţii trimiși de fermieri și transportatori au semnat vineri, la Palatul Victoria, un acord prin care să fie încetate imediat acțiunile de protest.

Fermierii și transportatorii vor înceta protestul

Update: Marcel Ciolacu a transmis un mesaj special pe pagina sa de socializare. Premierul susține că a „ascultat cu atenție preocupările și necazurile acestor oameni” și a luat „decizii în mai multe ședințe de Guvern care să rezolve o parte dintre probleme”.

„Am semnat astăzi cu reprezentanții fermierilor și transportatorilor un acord care pune capăt protestelor din ultimele săptămâni! Am ascultat cu atenție preocupările și necazurile acestor oameni și am luat deja decizii în mai multe ședințe de Guvern care să rezolve o parte dintre probleme.

Astăzi am reușit să ajungem la o înțelegere care reflectă interesul nostru concret în a continua să găsim soluții pentru a-i sprijini pe termen lung atât pe fermieri, cât și pe transportatori.

Acest acord reprezintă angajamentul de a apăra interesele acestor sectoare vitale ale economiei noastre și de a îmbunătăți viața celor care produc în România și transportă mărfurile românești în țară și peste hotare”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Știrea inițială: Premierul i-a invitat pe reprezentanţii fermierilor şi transportatorilor, care protestează la Afumaţi, la o nouă rundă de discuţii. Acestea ar urma să aibă loc la sediul Guvernului.

Acordul semnat prevede ca luni, 5 februarie, prin decizia prim-ministrului, să fie constituit un Comitet interministerial, la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului, care să analizeze şi să găsească cele mai bune soluţii pentru revendicările protestatarilor, potrivit unui comunicat al Executivului.

fermieri, protest
SURSA FOTO: Inquam Photos, Marian Calestru

Comitetul va fi format din reprezentanţi ai ministerelor de resort şi ai fermierilor şi transportatorilor

Comitetul va fi format din reprezentanţi ai ministerelor de resort şi persoane trimise să îi reprezinte pe fermieri și transportatori. Totodată, fiecare ministru va desemna câte un secretar de stat din subordinea sa, care să facă parte din comitet, şi să gestioneze problemele semnalate.

Speţele concrete care privesc un singur domeniu, vor fi gestionate la nivelul ministerului de resort, împreună cu partenerul social.

Scopul Comitetului este soluţionarea revendicărilor agricultorilor şi transportatorilor şi redactarea unor propuneri de soluţii concrete pentru sectoarele economice în discuţie.

Reprezentanţii protestatarilor vor încheia acţiunile de protest atât în Capitală, cât şi în teritoriu

În baza acestui acord, reprezentanţii protestatarilor vor încheia acţiunile de protest atât în Capitală, cât şi în teritoriu. Acordul a fost semnat, din partea Guvernului, de către:

  • şeful Executivului, Marcel Ciolacu;
  • ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu;
  • şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mihai Ghigiu;
  • consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului Daniel Botănoiu.

Trebuie menționat că decizia prim-ministrului Marcel Ciolacu privind înfiinţarea acestui Comitet interministerial va fi publicată luni, 5 februarie, în Monitorul Oficial.

Românii consideră că protestele agricultorilor și transportatorilor sunt îndreptățite

Amintim că 93,6% dintre români consideră că protestele agricultorilor și transportatorilor sunt îndreptățite, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Totodată, peste 60% dintre respondenți dezaprobă încercările politicienilor de a se asocia cu aceste proteste.

Un procent de 96,2% dintre cei chestionați au auzit despre protestele transportatorilor și agricultorilor. Doar 3,6% nu au auzit, iar 0,2% nu au răspuns.

În ceea ce privește susținerea pentru proteste, 93,6% dintre respondenți consideră că transportatorii și agricultorii au dreptate să protesteze.

Doar 3,5% nu susțin protestele, 1,5% consideră că nu se pot pronunța din lipsa informațiilor, iar 1,4% nu au răspuns.