Fermierii din zootehnie beneficiază de noi modalități de sprijin din partea Ministerului Agriculturii

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Fermierii din zootehnie beneficiază de noi modalități de sprijin din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Anunțul a fost făcut chiar de către această instituție, la scurt timp după ce ministrul Petre Daea a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții fondurilor de garantare și cei ai CEC Bank.

Se dau bani pentru acești români! Statul a venit cu noi modalități de sprijin. Tocmai a anunțat

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că ministrul Petre Daea a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții fondurilor de garantare și cei ai CEC Bank, în vederea sprijinirii fermierilor din sectorul zootehnic care s-au confruntat cu efectele nefavorabile ale pandemiei de coronavirus, ale evoluției pestei porcine africane și ale exploziei de prețuri la utilități.

Așadar, instituția anunță, prin intermediul unui comunicat de presă, că ministrul Petre Daea și cu reprezentanții anterior prezentați au ajuns la un consens în ceea ce privește acordarea de credite beneficiarilor Ajutorului Național Tranzitoriu și sprijinului cuplat în sectorul zootehnic pe baza adeverinței emise acestora de către APIA.

Aici s-a convenit ca valoarea creditului să fie cea rezultată din adeverința APIA, acoperirea să fie în proporție de 80% din valoarea creditului cu garanția fondurilor de garantare (opțional) și dobânda finală aplicată beneficiarilor să nu depășească nivelul indicelui ROBOR la 6 luni + 2%.

Se vor acorda credite pentru constituirea stocurilor de materii prime furajere

De asemenea, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că Petre Daea și cu reprezentanții anterior menționați au ajuns la un consens în ceea ce privește acordarea de credite pentru constituirea stocurilor de materii prime furajere necesare pentru asigurarea continuității activității până la noua recoltă și a securității alimentare a populației.

În comunicatul de presă se mai arată că, în conformitate cu prevederile legislației actuale, creditele vor fi acordate în anumite condiții.

Astfel, aceste credite vor fi acordate la o dobândă maximă aflată la nivelul indicelui ROBOR la 6 luni, la care se adaugă o marjă de două procente. Valoarea creditelor acordate fermierilor va fi de maxim 3 milioane de euro, în timp ce garanția fondurilor de garantare este una expresă, necondiționată și irevocabilă.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale spune că această garanție reprezintă 80% din valoarea creditului, fără a trece de 2,5 milioane de euro. Aceasta va fi acordată fără a implica elementele de ajutor de stat.

Instituția mai arată, în cadrul comunicatului de presă, că fondurile de garantare au dat undă verde cu privire la capacitatea necesară de a acorda garanții și altor bănci, care vor finanța în aceleași condiții fermierii din sectorul zootehnic.

Ministerul Agriculturii lansează un ajutor excepțional pentru fermierii din domeniul zootehnic

De acest ajutor excepțional oferit de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pot beneficia fermierii din sectorul zootehnic, care se ocupă de creșterea suinelor sau păsărilor, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi familiale și/sau persoane juridice, care dețin exploataţii comerciale autorizate sanitar-veterinar.

Resursele financiare necesare implementării schemelor de ajutor excepțional în sectorul zootehnic au o valoare totală de 129.166.292 lei, care se asigură astfel: 63.075.336 lei, finanțare externă nerambursabilă; 66.090.956 lei, de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate pe acest an pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Ruralecu această destinaţie.