După prima sesiune de cereri pentru finanţare, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a primit 580 de cereri în valoare totală nerambursabilă de peste 106,8 milioane de euro, astfel nefiind atinsă suma maximă disponibilă pentru această sesiune, de 150 de milioane de euro.

În condiţiile în care PNDR 2020 încă nu a primit acordul Comisiei Europene, prima sesiune a fost considerată una de tranziţie, deoarece e realizată pe vechea structură a programului, dar finanţată din banii alocaţi pentru 2014-2020. „Fermierii preferă să mai aştepte, deoarece sesiunea aceasta a fost realizată după reguli vechi, dar cu bani noi. Din moment ce noul PNDR se anunţă a avea proceduri mai permisive, mulţi au decis să aştepte următoarea sesiune. În acelaşi timp, şi băncile au promis că vor fi mai deschise colaborării cu agricultorii din România“, ne-a spus Ion Cioroianu, consilier în cadrul Asociaţiei Fermierilor din România. Dintre cele 580 de proiecte, 369 cu o valoare nerambursabilă de peste 97,5 milioane de euro, au fost depuse exclusiv prin intermediul site-ului AFIR. 

Documentele pot fi depuse, în premieră, online

În acest an, documentaţia pentru proiectele cu finanţare europeană s-a depus pentru prima dată online, ceea ce i-a mulţumit şi pe posibilii beneficiari, deoarece au scutit multe deplasări la ghişeele AFIR. „Procedura este bună, deoarece am reuşit să încarc toată documentaţia online în câteva ore. Astfel, evităm drumurile şi aglomeraţia de la ghişee“, ne-a spus Mihai Spaiuc, un tânăr de 35 de ani, care vrea să obţină fonduri europene pentru a achiziţiona utilaje agricole pentru ferma sa vegetală din comuna Hlipiceni, din judeţul Botoşani. Valoarea proiectului lui Spaiuc se ridică la 530.000 de euro din care 60% reprezintă fonduri nerambursabile.

Un alt candidat pentru obţinerea fondurilor europene este firma Ferkel Zucht, care este deţinută de un tânăr neamţ de 23 de ani, Robin Kessenberg. Acesta a venit în România să facă o fermă pentru reproducţia şi creşterea purceilor, în satul Agadici din judeţul Caraş Severin. Valoarea proiectului se ridică la 3,4 milioane de euro, din care 1,2 milioane de euro reprezintă fonduri nerambursabile. În ceea ce priveşte depunerea documentelor, administratorul firmei, Eugen Alexandru Bănuţi, ne-a spus că a reuşit să facă acest lucru în câteva zile, dar pentru a pregăti toate documentele, astfel încât să obţină toate avizele necesare, s-a pregătit cu două-trei luni înainte.

Noul program vine cu finanţări mai mari

Un alt motiv pentru care fermierii rămân în așteptare e faptul că noul program va veni cu finanţări nerambursabile mai mari. „Majoritatea potenţialilori beneficiari şi-au exprimat interesul pentru următoarea sesiune ce va avea loc fie la sfârşitul anului, fie, cel mai târziu, la începutul anului 2015, pentru că în viitoarea sesiune intensitatea finanţării va fi mai mare de 50%, faţă de cum a fost în prima sesiune“, a declarat pentru Capital, George Turtoi, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Acesta a explicat că în prima sesiune fermierii puteau obţine o finanţare între 50% şi 70%. „Pe lângă finanţarea de 50%, se mai adaugă încă 10%, dacă e tânăr până în 40 de ani, sau încă 10%, dacă era vorba de o zonă defavorizată. Iar în următoare sesiune, se poate ajunge la 90%. Acest plus de 20% se poate adăuga, dacă se îndeplineşte una dintre condiţiile următoare: dacă este tânăr, proiectul creează un lanţ scurt de aprovizionare, dacă proiectul e o investiţie colectivă sau dacă se află într-o zonă montană defavorizată“, a arătat secretarul de stat al MADR.

În ceea ce priveşte următoarea sesiune de depuneri, George Turtoi spune că aceasta va începe cel mai târziu anul viitor şi se va desfăşura pe parcursul întregului an, iar lunar sau trimestrial, în cazul anumitor măsuri,se vor anunţa beneficiarii.

 

150 milioane euro este suma maximă alocată pentru prima sesiune de finanţări prin Măsura 121