Agenţia de resort centralizează solicitările până la sfârşitul acestei luni.
Fermierii pot depune cererile de acord prealabil pentru obţinerea ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură până la finele lunii iulie, respectiv în termen de 15 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a Ordinului MADR nr. 1727/2015, a anunţat, luni, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). "Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează potenţialii beneficiari că în data de 14 iulie 2015 a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul MADR nr. 1727 pentru aprobarea Procedurilor specifice de implementare şi control, precum şi a formularisticii necesare aplicării schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Pentru anul 2015, cererea de acord prealabil pentru finanţare se depune în termen de 15 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a Ordinului MADR nr. 1727/2015", se menţionează într-un comunicat al APIA.
Acordul prealabil pentru finanţare prin rambursare se emite de către centrele APIA judeţene, în termen de cel mult 10 lucrătoare de la data limită de depunere de depunere a cererilor. Cererile de plată trimestriale se depun în condiţiile prevăzute de art. 8 din Hotărârea Guvernului nr. 1174/2014, iar pentru anul 2015, prima cerere de plată însumează cantităţile de motorină utilizate în trimestrele I şi II ale anului 2015. Cererea de acord prealabil pentru finanţare se depune anual, pentru fiecare an calendaristic aferent perioadei de aplicare a schemei de ajutor de stat reglementată prin Hotărârea Guvernului nr. 1174/2014, respectiv 2015 – 2020 inclusiv.
Potrivit APIA, pentru obţinerea ajutorului de stat, beneficiarii completează o cerere de acord prealabil pentru finanţare, pe care o depun fie la centrele judeţene ale APIA sau al municipiului Bucureşti pe raza cărora sunt situate exploataţiile agricole pentru care se solicită ajutorul de stat sau unde au fost depuse cereri de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă, fie la centrele judeţene ale APIA sau al municipiului Bucureşti la care au fost depuse cererile pentru finanţare prin rambursare în cadrul schemei de ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.763/2013 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea unui ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură.
Beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat sunt cei prevăzuţi în cuprinsul dispoziţiilor art. 4 din HG nr. 1174/2014. APIA precizează că persoanele fizice pot fi acceptate ca potenţiali beneficiari ai acestei scheme de ajutor de stat dacă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data primirii notificării privind acordul prealabil pentru finanţare, dar nu mai târziu de data depunerii primei cereri trimestriale de acordare a ajutorului de stat prin rambursare, se autorizează ca persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale, conform OUG nr. 44/2008.
Ajutorul de stat se acordă producătorilor agricoli care îndeplinesc condiţiile legale în funcţie de sectoarele în care îşi desfăşoară activitatea, respectiv vegetal, zootehnic şi/sau îmbunătăţiri funciare. Rata accizei reduse pentru motorina utilizată în agricultura reprezintă echivalentul în lei a cuantumului de 21 euro/1000 litri, iar diferenţa dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse se acordă ca ajutor de stat sub formă de rambursare. Cantităţile maxime anuale de motorină pentru care se acordă ajutor de stat sub formă de rambursare se ridică la 410 milioane litri, din care 367 de milioane de litri în sectorul vegetal, 40 de milioane de litri în sectorul zootehnic şi 3 milioane de litri în îmbunătăţiri funciare.
Sursa: AGERPRES