Cantitatea de îngrăşăminte aplicate pe terenurile arabile au scăzut în ulitmii 10 ani, de aceea şi producţiile obţinute au scăzut şi ele semnificativ. Dacă între anii 1980-1990 producţia medie de grâu era de aproape 3 tone la hectar acum recolta a ajuns la 2,7 tone per hectar.
Pentru a obţine producţii mai bune un prim pas ar fi folosirea îngrăşămintelor corespunzătoare în cantităţile optime. „40% din producţie se datorează nutriţiei (rezervele din sol şi fertilizarea)”,a declarat în cadrul unei conferinţe de presă Marius Marica, directorul de marketing al TimacAgro România. Acesta a mai spus că în prezent, costul cu fertilizarea poate reprezenta până la 50% din investiţia pe hectar. O altă problemă a solului este faptul că subfertilizarea repetată duce la sărăcirea terenului. De aceea, dacă fermierii ar folosi pe lângă azot alte dou tipuri de îngrăşământ: fosfor şi potasiu, atunci producţia s-ar putea dubla.
Mai citiţi Cum ar putea fermierii din România să-şi crească producţia cu 50%