Dacă anul trecut fermierii au obţinut cea mai bună producţie de rapiţă din ultimele patru decenii, în 2015 mizează pe cultura de soia, care poate aduce profituri bune.
Pe de-o parte, anul 2014 a fost foarte bun deoarece producţiile obţinute au fost peste cele recoltate în anul anterior. Pe de altă parte, însă, preţurile oferite de traderi în toamnă au fost derizorii: sub 0,50 de lei pe kilogramul de cereale.
Anul trecut a fost bun pentru cultura de rapiţă, deoarece s-a înregistrat cea mai bună producţie din 1970 încoace, de 1,1 milioane de tone, aproape dublu faţă de 2013. Însă, în 2015, rapiţa nu mai promite la fel de mult ca în 2014. Dimpotrivă, această cultură nu a putut fi însămânţată în condiţii optime și de aceea fermierii mizează pe alte producţii. „Culturile însămânţate în toamnă (grâu, orz şi rapiţă) arată destul de bine, cu excepţia rapiţei care a fost afectată de gerul din ianuarie“, ne-a declarat Ştefan Poienaru. Cultura pe care se bazează fermierul din Bărăgan este grâul, de aceea cea mai mare parte din suprafaţa milionarului a fost cultivată cu această cereală. În ceea ce priveşte producţiile din acest an, Poienaru se aşteaptă ca recoltele să fie la acelaşi nivel cu cele din 2014. În cazul culturilor din primăvară, omul de afaceri pariază pe soia. „Vom cultiva 1.500 de hectare cu soia“, ne-a mai spus fermierul.
Şi în partea de vest a ţării culturile se prezintă bine. „Dacă nu vor interveni anumite intemperii, vom putea avea o producţie de şapte-opt tone de grâu la hectar. Rapiţa nu am putut să o însămânţăm din cauza condiţiilor meteorologice nepotrivite. Aşadar, în primăvară, în locul rapiţei vom planta soia. Vom folosi soia pentru a hrăni animalele“, ne-a explicat Dimitrie Muscă, directorul Combinatul Agroindustrial Curtici.
De ce soia?
Cultura de soia a atras atenţia fermierilor din România pentru că este foarte profitabilă. „Soia ajunge să se vândă şi cu 570 de euro pe tonă“, spune Ion Cioroianu, consilier în cadrul Asociaţiei Fermierilor din România (AFR). Acesta susţine că soia este o cultură foarte bună, dar care are nevoie de multă apă. În acelaşi timp, aceasta fixează bine azotul în sol, care este benefic pentru următoarele culturi ce vor fi însămânţate în viitor. „După soia, culturile merg mult mai bine“, a mai zis Cioroianu.
Producţii – record
Anul trecut, producția medie la grâu a fost de 3,5 tone/ha. Atât în zona de sud, cât și în cea de vest, fermierii care au resurse au obținut recolte-record. De exemplu, Poienaru a avut 5,7 tone de grâu la hectar, iar Dimitrie Muscă aproape dublu față de media națională. În cazul porumbului, fermierul din Arad a obținut o recoltă de circa trei ori mai mare față de media pe țară – 12,8 tone/ha, comparativ cu 4,6 tone/ha.