Se dau până la 5000 de euro pentru fermierii aflați în dificultate. Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat că, începând cu sfârşitul acestei săptămâni fermierii pot aplica pentru microgranturi de până la 5000 de euro. Acești bani sunt dați pentru ieşirea din dificultate sau din incapacitate de plată.
Suma totală alocată în acest sens este de 50 milioane de euro.
„Vă anunţ în premieră, începând cu data de 27 mai, avem o colaborare cu Ministerul Fondurilor Europene şi cu Ministerul Tineretului, astfel încât fermierii pot accesa acele microgranturi de până în 5000 de euro”, a spus acesta.
Plafon de 50 milioane de euro pe principiul primul venit, primul servit
Directorul APIA a susținut că este o noutate pentru toată lumea, inclusiv pentru fermieri. Aceștia nu trebuie să se deplaseze la APIA, ci vor primi un link, astfel încât toate documentele necesare să fie încărcate într-o aplicaţie.
„Avem un plafon de 50 milioane de euro, merge pe principiul ‘primul venit, primul servit’, orice înregistrare în sistemul informatic se face cu dată, oră, minut, astfel încât să se poată face departajarea corectă. Eu estimez că în maxim 3 zile se vor epuiza aceste fonduri, pentru că sunt foarte mulţi fermieri. Preconizăm undeva în jur la 10.000 de beneficiari. Şi aceştia, până undeva în data de 30 iunie, noi o să trebuiască să-i primim, să-i procesăm şi imediat să facem şi aceste plăţi”, a declarat presei Adrian Pintea.
Cine poate accesa cei 5000 de euro
Potrivit șefului APIA, persoanele fizice nu pot accesa aceste granturi, ci doar cei constituiţi într-o firmă, PFA sau întreprinderi individuale, aflate în dificultate.
„Aceşti bani de fapt ce sunt? Este o sumă de bani, 5000 de euro, care se acordă pentru aceştia pentru a-şi plăti, de exemplu, datorii restante, facturi restante, datorii la bugetul de stat sau la bugetul local, restanţe la plata imputurilor, deci pentru a veni în sprijinul lor, să iasă din dificultate sau din incapacitatea de plată”, a precizat Pintea.
În context, amintim că Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a publicat la sfârșitul lunii aprilie, în consultare publică, proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi şi granturi pentru capital de lucru entităţilor din domeniul agroalimentar cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, iniţiat împreună cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT). Administratorul schemei de ajutor de stat va fi MAT în parteneriat cu agenţiile pentru întreprinderi mici şi mijlocii, atragere de investiţii şi promovare a exportului.