"Orice producător se poate adresa pentru analize, certificate amănunţite cu privire la calitatea oricărui produs agroalimentar. Cu siguranţă că aceste analize pot spune că într-un fruct sau într-o legumă se găsesc anumiţi germeni sau bacterii. Aceste analize se fac cu o precizie la care în urmă cu câţiva ani nici măcar nu ne puteam gândi. Să nu uităm de rapiditatea cu care aceste analize pot fi realizate pe baza tehnologiei foarte avansate. Sunt analize care se pot face în aceeaşi zi", a declarat, pentru AGERPRES, rectorul USAMV, Sorin Cîmpeanu.
Facilităţile din cele 13 laboratoare care compun centrul de cercetări asigură abordarea multidisplinară în domeniile pomicultură, virologie moleculară, microînmulţirea plantelor, diagnoză pentru protecţia plantelor, tehnologii post-recoltă, agrochimie, analiză senzorială, morfologie vegetală şi microscopie, analize fizico-chimice, fiziologia plantelor, biologie moleculară.
În cadrul centrului a fost realizată şi o seră complet automatizată, cu facilităţi "remarcabile" în dezvoltarea plantelor legumicole şi floricole, a precizat Cîmpeanu.
Centrul s-a realizat cu fonduri europene de 41 de milioane de lei, la care s-a adăugat contribuţia USAMV din venituri proprii de aproximativ 9 milioane de lei.
Sursa: Agerpres