Aproape toate materiile organice de origine animală şi vegetală pot fi fermentate, în anumite condiţii, pentru a obţine biogaz. Se poate obţine astfel nu doar energie ieftină, dar se rezolvă rezonabil şi problema unor deşeuri. De câţiva ani, într-un ritm lent comparativ cu alte state UE, în România s-a reluat construcţia cu tehnologii moderne a instalaţiilor de producere a biogazului, la ferme. Agricultorii conştientizează importanţa unor astfel de generatoare de energie ieftină, însă reclamă cadrul legislativ restrictiv şi lipsa de finanţare.

Cum să devii independent energetic

Marin Moraru, directorul general al grupului Marex din Brăila, companie care rulează anual 150 de milioane de euro din creşterea porcilor, procesarea cărnii şi agricultură, a avut în plan încă din anul 2005 construirea unei centrale cu biogaz. Drumul s-a dovedit însă a fi unul destul de anevoios, doar aprobarea documentaţiei durând nu mai puţin de 26 de luni.

„Investiţia într-o astfel de instalaţie este una mare, costurile se vor ridica la şase milioane de euro. Proiectul a fost gândit din 2005, iar documentaţia depusă în aprilie 2010 a fost aprobată abia în august 2012. Investiţia a fost gândită pentru a putea ţine sub control costurile grupului. Am zis că avem la dispoziţie un zăcământ, ce trebuie exploatat. O astfel de investiţie va scădea costurile, vom fi independenţi energetic”, a declarat directorul general de la Marex Brăila.

Marin Moraru mai spune că înainte de a lua decizia construirii unei centrale cu biogaz, a avut ocazia să vadă funcţionând peste 50 de astfel de instalaţii, la ferme din întreaga lume.
„Am mers prin toată Europa, dar şi în alte zone şi am văzut cât de eficiente sunt astfel de centrale în cazul fermelor agrozootehnice. Construcţia centralei noastre care va utiliza drept combustibil dejecţiile animalelor de la ferma din Gropeni, va putea fi finalizată la sfârşitul acestui an şi va avea o capacitate de 1 MW. Vom scăpa astfel de costurile gazului metan şi a electricităţii”, a menţionat Moraru.
Informaţiile publicate de Agrointeligența – AGROINTEL.RO pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în PRIMUL PARAGRAF a sursei cu LINK ACTIV. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor, ca atare vom acționa în consecință.