Fermierii români, loviți în plin de creșterea prețurilor. Se orientează din ce în ce mai mult către culturile ecologice

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturi a explicat că autoritățile se pregătesc să aibă o perspectivă de creştere în perioada următoare, în concordanţă cu solicitările Comisiei Europene.

„N-aş putea spune cât la sută din agricultura românească este ecologică, pentru că o mare parte din fermele României sunt fermele de pe lângă casă, care nu sunt înregistrate la APIA şi nu iau subvenţii, dar sunt bio, pentru că acei oameni nu folosesc nicio substanţă. Cred că procentul de produse bio româneşti este mult mai mare decât în statisticile oficiale.

Ne pregătim şi avem o perspectivă de creştere în perioada următoare, în concordanţă cu solicitările Comisiei Europene. La momentul actual aşteptăm un feed-back din partea Comisiei Europene pe ce am trimis noi ca date să vedem dacă vor rămâne acestea sau dacă ţinta va deveni mai ambiţioasă”, a declarat Sorin Moise pentru agerpres.ro

Totodată, acesta este de părere că din ce în ce mai mulţi fermieri se orientează spre culturile ecologice, odată cu scumpirea fertilizatorilor şi a carburanţilor.

„Din punctul meu de vedere, în această zonă există perspectivă de creştere. Preţul îngrăşămintelor a crescut foarte mult şi nici nu există disponibilitate pe piaţa românească de îngrăşăminte. Automat, fermierii sunt nevoiţi să-şi reducă consumul de fertilizatori.

De asemenea, discutăm de o creştere substanţială a preţului la combustibil, ceea ce înseamnă că fermierii vor face mai puţine lucrări şi se vor orienta spre agricultura ecologică. Pentru că, dacă există piaţă pentru aceste produse, mulţi fermieri vor fi tentaţi să treacă spre ecologic, pentru că agricultura intensivă presupune costuri foarte mari. Nemaiavând o rată de profitabilitate prea mare de business, preferă să meargă către zona de ecologic”, a completat Sorin Moise.

Ministrul Agriculturii vrea să reînvie magazinele româneşti cu produse de la fermierii locali

În altă ordine de idei, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a obținut o primă victorie, după ce a fost aprobată o ordonanță de guvern prin care magazinele românești vor putea fi organizate şi vor putea face angajări.

Aceste magazine românești au mai fost deschise și înainte, însă pentru puțină vreme, sub numele de „Casa de Comerț Unirea”. În curând, ele vor vinde fructele și legumele produse de micii agricultori, prin așa-numitul lanț de aprovizionare, pentru a se evita „intermedierea şi deformarea prețurilor”.

Scopul Societății Naționale „Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA – S.A” îl constituie organizarea și desfășurarea comerțului cu ridicata și comerțului cu amănuntul în depozite și magazine specializate, piețe și târguri cu mărfuri agricole, produse de fermierii români.

Prin deschiderea acestor magazine alimentare, Petre Daea va încerca să pună capăt speculei şi intermediarilor pentru ca fermierii români să le poată vinde direct oamenilor produsele lor.