„În prezent doar 80% din cantitatea de lapte destinată procesării este colectată. Scăderea producţiei a fost determinată de suportul tot mai puţin acordat de stat. Astfel, în acest moment, sunt livrate către unităţile de procesare 800-900 mii tone lapte anual. Trebuie spus că în fiecare an cota de lapte alocată procesării creşte cu câteva procente astfel că acum aceasta a ajuns la 1,4 milioane tone”, a spus Gheorghe Petrişor, vicepreşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui.
El a explicat că producţia de lapte a României a scăzut foarte mult după aderarea la UE. „În anul 2005 în România se produceau cinci milioane tone de lapte. Apoi s-a obţinut în negocierile cu Uniunea Europeană o cotă de 3,2 milioane tone, din care două treimi sunt alocate vânzării directe, adică 2 milioane tone, celelate 1,2 milioane tone fiind destinate livrărilor către procesatori. Nici măcar această cantitate nu este acoperită”, a mai arătat Pterişor.
O cauză a acestei situaţii este legată şi de faptul că mulţi fermieri au un număr redus de vaci, ceea ce face greu de accesat un contract cu o firmă de procesare care doreşte o cantitate mai mare de lapte şi de calitate superioară. „Românii au mari dificultăţi în a se aduna pentru a face împreună un demers”, a precizat vicepreşedintele APRIL. Aşa s-a ajuns ca marile fabrici din industria de prelucrare a laptelui să încerce să susţină fermierii mijlocii pentru a se dezvolta. Procesatorii semnează contracte cu aceşti crescători de bovine prin care se obligă să colecteze toată cantitatea de lapte produsă, cu condiţia ca laptele livrat să fie de calitate superioară.
De altfel, şi ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a arătat că România va trebui ca în doi-trei ani să recâştige efectivele de bovine pierdute după aderare pentru a nu ajunge dependenţi de importuri. „România nu are voie importe produse lactate”, a spus Tabără.
Aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană a însemnat pierderea, în ultimii trei ani, a 750.000 de vaci. Astfel, România a rămas acum cu doar 1,9 milioane bovine, în condiţiile în care în 1989 în România existau în jur de 6,5 milioane bovine.
Dacă în 2007, primul an de aderare la UE, România deţinea 2.734.000 bovine, potrivit datelor ultimului Recensământ General Agricol, în acest moment, mai sunt înregistrate în România 1.985.000 bovine.
Fermierii români nu pot livra suficient lapte fabricilor de lactate
7 noiembrie 2011, 23:43
Ultima modificare în 8 noiembrie 2011, 01:43
Unităţile de procesare a laptelui nu au suficientă materie primă, fermierii români reuşind să acopere doar 80% din cota de lapte destinată procesării, aşa cum a fost negociată cu Uniunea Europeană, potrivit datelor APRIL.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- SUA ar putea mări sancțiunile impuse Iranului pentru sectorul financiar
- Uzina Delphi de la Miroslava a devenit complet operațională
- Diesel vs benzină: costurile ajung cap la cap în mai mult de zece ani
- Fermă cu profit peste 1 milion de euro, cu ajutorul banilor europeni
- Financial Times: „Carpații, echivalentul european al Yellowstone National Park”
- Micii fermieri, ajutați să obțină lapte conform, cu condiția asocierii
- Fost ministru al muncii: „În aprilie am avut cea mai scăzută natalitate din 1930 încoace”
- O treime dintre francezi ar dori ca Franța să se întoarcă la franc
- Acești oameni bogați și pasiunile lor retro
- Anca Bidian: Imobiliarele vor ajunge la prețurile din 2008! Bine ar fi nu într-un an, ci în 10-15 ani…