Reprezentanţii APIA au anunţat fermierii că pot aplica pentru subvenţii destinate unor animale pe care aproape nimeni nu le creşte în ţară. Agricultorii cred că banii sunt aruncaţi pe apa sâmbetei.
Fermierii români din anumite zone ale ţării îşi pot rotunji veniturile în 2012 şi 2013 dacă sunt eligibili pentru obţinerea unor subvenţii europene acordate protecţiei pajiştilor importante pentru fluturi şi pentru terenurile arabile, importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu.’O noutate a acestui an pe măsurile de agromediu sunt cele două pachete financiare, respectiv Pachetul 6 – Pajişti importante pentru fluturi’ şi Pachetul 7 – Terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu. Aici sunt eligibili doar fermierii din anumite areale ale ţării unde pot fi protejate speciile menţionate’, a declarat, marţi, Raluca Daminescu, director în Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), la o conferinţă privind oportunităţile de finanţare a agriculturii româneşti.
Informaţia furnizată de reprezentatul APIA a stârnit zâmbete în rândul participanţilor la eveniment, producătorii agricoli declarându-se însă nemulţumiţi că se aruncă banii ‘pe apa sâmbetei’. ‘Dacă tot vorbim de gâsca cu gât roşu, nu ştiu de ce ne plângem tot timpul că nu avem bani, că nu ne ajung. Dacă îi dăm pe melci şi pe te miri ce, îi gestionăm prost, s-au dus toţi banii pe apa sâmbetei şi nu s-a făcut nimic serios’, a precizat preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, Radu Timiş, a remarcat importanţa gâştii cu gât roşu, în defavoarea vitei pentru carne, de unde România ar avea enorm de câştigat dacă sectorul ar fi sprijinit pentru a putea ieşi la export cu acest tip de carne.
Cele două noi pachete fac parte din plăţile compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală, derulate de APIA, respectiv măsura 211 – Plăţi compensatorii pentru zonele montane defavorizate; Măsura 212 – Plăţi compensatorii pentru zonele specific şi semnificativ defavorizate din punct de vedere natural; măsura 214 – Plăţi de Agro-mediu (Pachetul 1 (P1) – pajişti cu înaltă valoare naturală, Pachetul 2 (P2) – practici agricole tradiţionale, Pachetul 3 (P3) – pajişti importante pentru păsări, Pachetul 4 (P4) – culturi verzi, Pachet 5 (P5) – agricultura ecologică, Pachet 6 (P6) -pajişti importante pentru fluturi, Pachet 7 (P7) – terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu.
Sumele care pot fi obţinute prin cele două pachete pot ajunge la peste 200 de euro/hectar.