Pentru fermierii din Ucraina, bătălia pentru asigurarea hranei face parte din războiul actual. Ei știu că dacă nu vor câștiga această bătălie, țara va suferi din pricina lipsei unor alimente.
Anul trecut, Ucraina a obținut aproximativ 28 de miliarde de dolari din exporturile unor alimente, potrivit datelor Bloomberg.
Sezon de însămânțat cu veste antiglonț
„Știm sigur că anul acesta va fi cel mai dificil din ultimii 20 de ani”, spune Andrei Usenko, care deține o mare firmă agricolă. „Niciun sezon de însămânțat nu a început vreodată cu veste antiglonț”, explică el.
Pentru fermierii din Ucraina, munca de desfășoară în beznă. Iurie Russu, care lucrează la o fermă din apropierea capitalei Ucrainei, o descrie cât mai plastic pentru The Grid.
La lumina tractoarelor
După apusul soarelui, el și colegii săi fermieri sting luminile din jurul câmpurilor. Se face încet, încet întuneric. Apoi așteaptă ca și pe cer să se facă liniște.
”Amenințarea unor atacuri aeriene este mereu prezentă. Așteptăm ca avioanele să nu mai zboare, după care ducem tractoarele până la terenul care trebuie semănat”, adaugă el.
„Folosim lumina de la tractoare pentru a semăna diverse culturi”, continuă Russu. Pe câmpurile pe care lucrează pune orice, de la sfeclă până la grâu.
Înainte de război, în Ucraina existau aproape 50.000 de ferme
Ucraina este un furnizor major de produse de bază cheie – în special porumb, grâu și ulei de floarea soarelui. Țările din jurul Europei, și nu doar ele, depind de regiunea cunoscută până mai ieri drept ”coșul de pâine” al Europei.
Înainte de război, în Ucraina existau aproape 50.000 de ferme active. În cele mai recente estimări, aproximativ 10% din oferta internă de grâu a Egiptului provenea din Ucraina; în Indonezia, undeva peste 15%.
În total, Ucraina reprezintă aproximativ 16% din exporturile mondiale de porumb și aproximativ 10% din cele de grâu și orz la nivel mondial. Pentru uleiul de floarea soarelui, cifra este mai mare: 40%.
Dar războiul a dus la întreruprea acestor exporturi. Acum, sezonul însămânțărilor de primăvară, care începe în lunile martie și aprilie, se desfășoară pe fundalul unei invazii ruse.
Când câmpurile sunt minate
Într-un sezon normal, fermierii de oriunde din lume ar lucra după un program strict, în funcție de recoltă. Dar fermierii ucraineni trebuie să se miște în funcție de alte coordonate. Mai precis, de momentul în care nu sunt amenințați de bombe.
„Nu avem ore de lucru. Lucrăm ori de câte ori este sigur să însămânțăm ceea ce putem”, afirmă Russu. „Guvernul ne-a permis să lucrăm în ciuda sirenelor care anunță raiduri aeriene pe timp de noapte. Dar trebuie să fim atenți pentru că există întotdeauna riscul unor noi atacuri”, mai spune el.
Fermierii trebuie să se lupte și cu distrugerile războiului: tractoarele trebuie să-și croiască drum printre rămășițele rachetelor rusești ajunse în câmpurile ucrainene sau printre resturile carbonizate ale vehiculelor blindate.
Iar în multe zone ale Ucrainei, chiar și unde Moscova s-a retras, soldații ruși au lăsat în urma lor câmpuri înțesate cu mine terestre.
De asemenea, problemele de transport au făcut ca mulți fermieri să nu primească semințele și alte provizii de care au nevoie.