Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a oferit mai multe informații pentru fermierii din România. El a solicitat modificarea Regulamentului 2115/2023 privind eligibilitatea cheltuielilor pentru achiziționarea animalelor de reproducție.

Vești bune pentru fermierii din România

Această modificare urmărește să îmbunătățească accesul fermierilor români la Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Este vorba despre un demers pentru crescătorii de animale care au avut dificultăți de la debutul conflictului din Ucraina.

„Mă bucur că propunerea noastră a obținut un sprijin substanțial din partea multora dintre colegii mei miniștri din toate statele membre. De asemenea, am solicitat Consiliului AgriFish să includă principiul convergenței pentru plățile directe către fermieri în documentul de sinteză al Președinției Consiliului”, a declarat ministrul Florin Barbu în cadrul Consiliului AgriFish.

De asemenea, ministrul a subliniat și necesitatea unor plăți echilibrate. Astfel, vor fi asigurate oportunități egale de dezvoltare pentru toți fermierii europeni.

Prin schema de ajutor de stat „Credit pentru fermieri”, guvernul a alocat 815,5 milioane de lei. Astfel, au oferit fermierilor credite la o rată fixă a dobânzii de 1,95%.

De această inițiativă vor beneficia 3.500 de fermieri, oferindu-le fiecăruia până la 280.000 de euro pe o perioadă de maximum 60 de luni.

Beneficiarii eligibili trebuie să fie operatori economici implicați în producția agricolă primară.

Eurostat indică un declin al numărului de animale de reproducție pe întregul continent

Anunțul a sosit în contextul în care a fost înregistrat un declin al numărului de animale de reproducție pe întregul continent, potrivit unui raport Eurostat din 2023.

Toate speciile de animale au înregistrat reduceri față de ultimul deceniu. Numărul bovinelor a scăzut cu 5% din 2013. Totodată, numărul porcinelor a scăzut cu 6%, al ovinelor cu 9% și al caprinelor cu 15%.

În România, datele Eurostat pentru 2023 arată că efectivul de porcine era de 3,2 milioane, în scădere cu 128 000 față de 2022. Efectivul de bovine a scăzut cu 17.000 față de anul precedent.

Florin Barbu
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Consiliul AGRIFISH reunește miniștri din toate statele membre ale UE

Consiliul AGRIFISH reunește miniștri din toate statele membre ale UE. Majoritatea statelor membre sunt reprezentate de un singur ministru pentru ambele sectoare, dar unele state trimit doi miniștri – unul pentru agricultură și unul pentru pescuit.

La reuniuni participă și comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară sau comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit. Amintim că reuniunile au loc, de regulă, o dată pe lună.

Consiliul adoptă, în majoritatea cazurilor împreună cu Parlamentul European, acte legislative într-o serie de domenii legate de producția alimentară, dezvoltarea rurală și gestionarea pescuitului.