Fermierii şi importatorii produc inflaţie

În ultimele luni, preţurile alimentelor au avut creşteri importante, ceea ce a dus la depăşirea ţintei de inflaţie stabilite de BNR pentru acest an. Tendinţa va continua şi în 2008, în primul rând ca efect al scumpirii produselor agroalimentare importate din Uniunea Europeană. Perioada sărbătorilor este benefică pentru comercianţi. Pentru consumatori, ea a adus din nou majorări de preţuri la produsele alimentare, chiar de 20% într-o singură săptămână. Producător

În ultimele luni, preţurile alimentelor au avut creşteri importante, ceea ce a dus la depăşirea ţintei de inflaţie stabilite de BNR pentru acest an. Tendinţa va continua şi în 2008, în primul rând ca efect al scumpirii produselor agroalimentare importate din Uniunea Europeană.

Perioada sărbătorilor este benefică pentru comercianţi. Pentru consumatori, ea a adus din nou majorări de preţuri la produsele alimentare, chiar de 20% într-o singură săptămână. Producătorii consideră că această evoluţie a fost determinată de cererea foarte mare, de lipsa de eficienţă a sistemului de distribuţie, dar şi de comportamentul consumatorilor. „Dacă toată populaţia aşteaptă să se aprovizioneze într-o singură săptămână, este evident că vânzătorul, când a văzut că are doar cinci tone de carne comandată şi o cerere de 15 tone, preferă să ridice preţul şi să pună un adaos de 30%-50% decât să rămână cu magazinul gol. Dacă populaţia s-ar aproviziona ritmic, preţurile nu ar putea creşte atât de mult“, consideră Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc.

Mărfurile alimentare încă deţin o pondere foarte ridicată (39%) în coşul de consum al populaţiei din România. Din această cauză, orice scumpire semnificativă a acestora conduce atât la o scădere a puterii de cumpărare, cât şi la un impact puternic asupra inflaţiei. Fără a lua în calcul scumpirile de sărbători, în luna noiembrie creşterea anualizată a preţurilor la alimente era deja de peste 9%, fapt ce a contribuit în cea mai mare măsură la depăşirea ţintei de inflaţie de 4%, pe care şi-o fixase Banca Naţională a României pentru acest an. La această evoluţie a contribuit atât de seceta din vara trecută, cât şi scumpirea, mult mai mare decât în alţi ani, a produselor agroalimentare la nivelul întregii Uniuni Europene.

Dar creşterile de preţuri nu sunt singura problemă a agriculturii şi a industriei alimentare autohtone. O altă problemă este deficitul comercial al acestor ramuri, care în 2007 depăşeşte 2,1 miliarde de euro. Ca efect al eliminării taxelor vamale cu Uniunea Europeană, în 2007 importurile de produse agroalimentare se estimează a fi cu 23,7% mai mari faţă de anul precedent, în timp ce saltul exporturilor va fi de numai 1,9%. Cantităţile de grâu şi porumb importate în primele opt luni ale acestui an, de exemplu, au crescut de şase, respectiv 20 de ori comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar tendinţa va continua şi în prima parte a anului viitor. „Până în luna iunie 2008, vor mai trebui importate circa 350.000-400.000 de tone de grâu pentru consumul de pâine. În a doua jumătate a anului 2008, importurile vor depinde strict de producţia internă care va fi realizată“, spune Viorel Marin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România.

Pâinea, laptele şi carnea se scumpesc

Deşi nu poate face o prognoză exactă a evoluţiei preţurilor la produsele de morărit şi panificaţie pentru anul 2008, Viorel Marin consideră că acestea vor continua să se scumpească, întrucât „cotaţiile internaţionale la grâu pentru luna martie au bătut din nou toate recordurile istorice“.

În ceea ce priveşte comerţul exterior cu produse agroalimentare de anul viitor, Comisia Naţională de Prognoză apreciază că importurile se vor majora cu 20%, faţă de nivelul din acest an, şi vor ajunge la 3,6 miliarde de euro. Exporturile vor atinge numai 950 milioane de euro.

Această situaţie este cauzată atât de lipsa de competitivitate a agriculturii autohtone, cât şi de condiţiile meteo sau de embargoul impus la carnea de porc, ca efect al reapariţiei pestei porcine. „Avem «dreptul» de a cumpăra din străinătate oricâtă carne de porc sau produse din carne de porc dorim, dar nu avem dreptul să vindem niciun kilogram în afara ţării“, spune Mihai Vişan, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).

„Producem mai puţin, importăm mai mult, ceea ce este rău nu numai pentru balanţa comercială a ţării, ci, pe termen mediu şi lung, şi pentru cumpărători, pentru că devenim tot mai dependenţi de importuri. Când ajungi într-o asemenea poziţie, încep să crească şi preţurile de achiziţie din străinătate, pentru că se simte imediat slăbiciunea“, adaugă Vişan.

Reprezentantul ARC consideră că anul viitor este probabilă o majorare a preţului cărnii de porc cu aproape 20% chiar şi în Uniunea Europeană, ceea ce ar avea ca efect o scumpire proporţională şi în ţara noastră, atât la carne, cât şi la mezeluri.


Producătorii de lapte apreciază că preţurile din această industrie nu vor creşte semnificativ în prima parte a anului 2008, decât dacă leul se va deprecia. Dacă moneda naţională se va menţine la un nivel constant, scumpirea va fi sub 10%, pentru că preţurile au crescut deja în ultimele luni până la limita pe care o pot accepta consumatorii.

Profitul comercianţilor

5,5-6,5 lei este preţul cerut de producători pentru un kilogram de carne de porc. Tot atât este şi profitul comerciantului. La consumatorul final, carnea ajunge la un preţ de peste 13 lei pe kilogram.