Feroviarii şi conducerea CFR Marfă se întâlnesc, miercuri, pentru a hotărî care sunt soluţiile pentru reducerea fondului de salarii – disponibilizări sau reducerea timpului de lucru – pentru a nu fi repetate întârzierile cu acordarea drepturilor salariale, compania anunţând o reducere de 44 la sută.

„Miercuri va avea loc o întâlnire cu administraţia CFR Marfă, pentru a lua împreună o decizie cu privire la reducerea cheltuielilor, urmând ca până atunci să facă un sondaj printre angajaţi”, a declarat preşedintele Federaţiei Mişcare-Comercial, Gheorghe Popa, citat de Mediafax.

Liderul sindical a subliniat că, din informaţiile sale, angajaţii de la CFR Marfă vor primi, marţi, a doua tranşă din lichidarea pe luna mai, dar este posibil să mai fie întârzieri cu salariile.

Întârzierile la plata salariilor nu vor dispărea

„Întâlnirea de miercuri are ca scop găsirea unor soluţii pentru a nu se repeta situaţiile în care angajaţii îşi primesc banii cu întârziere. Părerea mea personală este însă că aceste întârzierii cu salariile vor mai fi”, a subliniat Popa.

El a explicat întârzierile salariale prin faptul că societatea trebuie să plătească în această lună o tranşă dintr-un împrumut sindicalizat de 120 de milioane de euro, contractat în 2007 de la un consorţiu de bănci.

„Virarea lichidării va întârzia în fiecare lună, până nu se va lua o măsură în zona socială. Veniturile CFR Marfă au scăzut anul acesta cu 44%, iar cheltuielile cu salariile au o pondere de 92% din venituri. Anul trecut, salariile erau 38-39% din venituri, iar în anul 2005 acestea aveau o pondere de 20%”, a mai spus directorul CFR Marfă.

El a adăugat că singura soluţie este reducerea cheltuielilor companiei într-o proporţie similară cu cea a reducerii veniturilor.

SURSA: MEdiafax