Fertilitatea umană este afectată de vaccinul anti-COVID? CNCAV, despre rata de succes a sarcinii
Materialul respectiv a fost adaptat după Victoria Male, lector în imunologie reproductivă la Imperial College London.
„Mai multe seturi de date indică faptul că vaccinurile COVID-19 nu reduc fertilitatea. Deşi persoanele însărcinate nu au fost incluse în studiile iniţiale, iar participanţilor li s-a cerut să evite sarcina, unele persoane au rămas însărcinate, accidental. Sarcinile neplanificate s-au înregistrat în mod egal atât în grupurile vaccinate, cât şi în cele nevaccinate, ceea ce demonstrează că vaccinurile nu au împiedicat sarcina. Persoanele care au rămas însărcinate au fost urmărite îndeaproape şi au avut o evoluţie normală a sarcinii”, a informează CNCAV.
Au fost colectate date suplimentare despre un posibil efect al acestora asupra fertilităţii umane
De asemenea, instituția a transmis și că au fost colectate date suplimentare despre un posibil efect al acestora asupra fertilităţii umane.
„La pacienţii cu FIV (fertilizare in vitro), de exemplu, vaccinarea împotriva COVID-19 nu afectează funcţia ovariană, calitatea ovulelor, fertilizarea sau rata de succes a sarcinii. Puteţi citi aceste studii aici, aici, aici şi aici. La o scară mai largă, aproape 5.000 de persoane din SUA au raportat sarcini post-vaccinare până la sfârşitul lunii martie 2021 şi aproape 500 de persoane din Ontario au raportat sarcini post-vaccinare până la sfârşitul lunii mai 2021”, a compltează CNCAV.
Mai apoi, CNCAV a punctat că anticorpii produşi în urma vaccinării nu se leagă de proteina umană, potrivit studiilor de laborator.
„Proteinele virale, însă, şi placentare nu sunt suficient de similare încât să ne aşteptăm ca acest lucru să se întâmple, iar studiile de laborator au confirmat acum că anticorpii produşi în urma vaccinării nu se leagă de proteina umană – sincitina- implicată în dezvoltarea placentei. Dacă anticorpii împotriva Spike ar fi cauzat probleme în dezvoltarea placentei, ne-am fi aşteptat să vedem o rată mai mare de avorturi spontane la persoanele cu sarcină timpurie care au făcut COVID-19, iar acest lucru nu a fost observant”, a conchis intituția.
Sursă foto: Dreamstime