Festivalul Untold ar fi început printr-o ilegalitate dovedită în instanţă
Festivalul Untold este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante evenimente de profil pe care le găzduieşte România an de an.
Există însă o poveste cel puţin dubioasă în spatele acestui celebru festival de muzică organizat în Cluj-Napoca, municipiul condus de către primarul Emil Boc.
Totul a început cu o afacere care a intrat imediat în atenţia DNA şi a ajuns ulterior în instanţă.
Jurnalistul Liviu Man, directorul „Gazeta de Cluj”, a explicat că firma care a pus bazele acestui festival nu îndeplinea toate condiţiile legale, în schimb Primăria Cluj, la iniţiativa primarului Emil Boc, a pus la bătaie 500.000 de euro la acel moment, bani strânşi din taxele plătite de clujeni.
„Există un păcat originar la Untold. Untold a apărut în urma unei inițiative a unor domni de la Federația Share, care își doreau să facă acest festival, dar nu aveau bani. Au avut în cont 1667 de lei, adică 300 de euro și au făcut o cerere la Primăria Cluj-Napoca, unde din inițiativa primarului Emil Boc a fost făcut un proiect de Hotărâre a Consiliului Local, prin care respectivii domni au cerut un milion de euro din bugetul local ca să facă un festival numit Untold.
Au cerut un milion de euro, dar au primit numai 500.000 de euro. Afacerea a început în felul următor: ei o venit cu ideea și cu 1667 lei, iar primarul Emil Boc, din banii strânși din taxe de la clujeni, a acordat 500.000 de euro unei organizații care până atunci nu făcuse absolut nimic.
S-a dovedit din actele care au stat la baza acestei solicitări că ei ar fi trebuit să aibă cel puțin 10% din suma pe care o cereau, respectiv 50.000 de euro. Ei au avut 300 de euro”, a explicat Liviu Man la Gold FM, potrivit gazetadecluj.ro.
Primăria Cluj-Napoca, la un pas să rămână fără jumătate de milion de euro
DNA a intervenit în acest caz, tribunalul a decis că unul dintre asociaţii firmei este vinovat, condamnându-l la închisoare cu suspendare şi obligândul la returnarea celor 500.000 de euro.
Însă Primăria Cluj-Napoca a refuzat atunci să se constituie parte civilă împotriva lui Vlad Pop și a Federației Share, pentru a recupera banii plătiţi din bugetul local, a mai explicat jurnalistul.
„DNA-ul le-a făcut dosar, dar Bogdan Buta, care este actualmente membru fondator și proprietarul din față, că nu știm cine sunt proprietarii din spatele Untold, a ieșit din ecuație. DNA l-au urmărit pe asociatul lui, Vlad Pop, cu care se mândrea Emil Boc pe vremuri.
După judecarea dosarului, Vlad Pop a fost condamnat definitiv pentru fals și uz de fals, pentru că a falsificat extrase de cont bancar care ar fi arătat că aveau 50.000 de euro în cont, când de fapt aveau doar 300 de euro. A primit 3 ani cu suspendare, deci nicio zi de închisoare și a fost obligat să dea înapoi cei 500.000 de euro.
Surpriză! În instanță, la Tribunalul Cluj cât și la Curtea de Apel Cluj, întrebată fiind Primăria Cluj-Napoca dacă se constituie parte civilă împotriva lui Vlad Pop și a Federației Share ca să recupereze banii plătiți din bugetul local, a refuzat, a zis că nu se constituie parte civilă. Furi 500.000 de euro, nu faci nicio zi de pușcărie și nu mai trebuie să dai nici banii”, mai indică sursa citată.
Ulterior, Primăria Cluj-Napoca a deschis un alt proces în care s-a constituit parte civilă, după judecarea dosarului penal.
S-au făcut presiuni de la nivelul SRI?!
Liviu Man a mai sugerat că Bogdan Buta nu a avut niciun fel de probleme în urma acestui întreg scandal pentru că tatăul său este fostul şef al SRI Aiud, în funcţie la acel moment, în 2014.
„Bogdan Buta este fiul fostului șef al SRI Aiud, care se afla în funcție în perioada respectivă – 2014. Bogdan Buta nici măcar nu a fost inculpat, el a fost audiat în calitate de martor în acest dosar și toată măgăreața a căzut pe fostul lui asociat, Vlad Pop, care a luat vina asupra lui.
S-a văzut cum și-a asumat această vină: nu a făcut nicio zi de arest și nicio zi de pușcărie și, dacă nu eram noi cu gura mare să interpelăm primăria, rămânea și cu banii”, a explicat directorul Gazeta de Cluj.
Emil Boc îşi doreşte să devină preşedintele României
Mai mult, Liviu Man spune că primarul Emil Boc face eforturi mari pentru promovarea Untold şi îşi asociază imaginea cu cea a festivalului pentru că îşi doreşte să revină în politica mare din România.
După ce a fost prim-ministru, Boc ar vedea acum întoarcerea în Cluj-Napoca drept primar ca pe o retrogradare, iar visul său ar fi acela de a fi preşedintele României, mai spune jurnalistul.
„Bineînțeles (că vrea să revină în politica mare – n.red.). El se visează președinte al României și toți cei care fac parte din anturajul lui cunosc acest lucru. Problema lui este că nu este susținut de către liderii PNL de la București.
A fost premier, a văzut reîntoarcerea în poziția de primar al Clujului precum o retrogradare și marea lui ambiție este să ajungă președintele țării. Dacă va reuși sau nu, nu știu”, mai spune Liviu Man.
Vezi continuarea chiar aici.