‘Banii au fost o obsesie şi au marcat fizionomia festivalului anul acesta. Pentru ediţia din acest an a trebuit să renunţăm la spectacolele invitate din străinătate deoarece nu am avut posibilităţi materiale pentru a-i plăti’, a afirmat Alice Georgescu, într-o conferinţă susţinută la sediul UNITER.
Ea a anunţat că o trupă din Coreea va fi totuşi prezentă în festival cu spectacolul ‘Lecţia’ de Eugen Ionesco, dar artiştii vin ‘pe banii lor’.
Alice Georgescu a dorit să aducă mulţumiri artiştilor din România care vor participa la spectacole, deşi au fost anunţaţi că existe posibilitatea să joace fără să primească vreun ban.
‘O mulţumire artiştilor care au fost anunţaţi că s-ar putea să performeze fără bani. Trebuie să spun că nimeni nu a renunţat să joace. Asta nu înseamnă că întotdeauna se va putea în acest fel. Artiştii au şi ei nevoie de bani’, a mai spus Alice Georgescu.
Secretarul de stat în Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional Victor Opaschi a fost încântat de programul festivalului şi a apreciat că FNT reprezintă ‘un barometru al stării teatrului în România’.
‘Cred că FNT a fost cel mai bun barometru al stării teatrului în România. Văzând programul acestui an îndrăznesc să afirm că va fi un festival de succes’, a declarat Victor Opaschi, precizând că Ministerul Culturii ‘va rămâne şi în continuare un partener implicat în fenomenul teatral’.
Prezent la eveniment, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, le-a mulţumit organizatorilor pentru eforturile făcute pentru realizarea festivalului şi i-a asigurat că primăria va rămâne în continuare un sprijin pentru cultura românească.
‘Sprijinim actul cultural nu doar cu vorbe, ci şi cu fapte. Cred cu tărie că, mai ales în aceste momente dificile, cultura rămâne cultură’, a afirmat Sorin Oprescu.
Directorul executiv al festivalului, Aura Corbeanu, a declarat că bugetul manifestării va fi în acest an de 2.812.000 lei din care 39% reprezintă contribuţia Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, 32% contribuţia primăriei şi 29% alte fonduri.
‘Anul acesta contribuţia la bugetul festivalului este de 70% fonduri publice şi 30% fonduri private’, a susţinut Aura Corbeanu.
Alice Georgescu, directorul artistic şi totodată selecţionerul festivalului, a adăugat că pentru ediţia din acest an secţiunea ‘Focus’ îl are în centru pe unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români ai momentului – Silviu Purcărete.
În cadrul secţiunii ‘Focus: Silviu Purcărete – un univers regizoral’ vor fi prezentate spectacolele ‘Aşteptându-l pe Godot’ de Samuel Beckett, ‘Călătoriile lui Gulliver’, exerciţii scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift, ambele de la Teatrul Naţional ‘Radu Stanca’ Sibiu, ‘Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea’ de I.L. Caragiale, Teatrul Naţional Bucureşti, ‘O Furtună’ după W. Shakespeare, Teatrul Naţional ‘Marin Sorescu; Craiova şi ‘Gianni Schicchi’ de Giacomo Puccini, Teatrul Maghiar de Stat Cluj.
De asemenea, dramaturgii August Strindberg, de la dispariţia căruia se împlinesc 100 de ani, şi I.L. Caragiale, care este comemorat la 160 de ani de la naştere şi 100 de ani de la moarte, beneficiază de două secţiuni – ‘Al matale Caragiale 2012’ şi ‘Strindberg, înaintaşi, urmaşi 2012’.
Alături de cele trei secţiuni ce reflectă în mod specific creaţia acestor personalităţi ale scenei universale pe afişul FNT figurează secţiunile ‘De toate pentru toţi’, ‘Actorii în prim plan’ şi ‘Teatrul de mâine’.
Festivalul Naţional de Teatru 2012 se va desfăşura între 26 octombrie – 4 noiembrie la Bucureşti.
Sursa: Agerpres
Festivalului Naţional de Teatru, eveniment grevat de lipsa banilor
18 octombrie 2012, 16:38
Ultima modificare în 18 octombrie 2012, 19:38
Cea de-a 22-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, care va avea loc la Bucureşti, în perioada 26 octombrie - 4 noiembrie, se va desfăşura sub semnul lipsei banilor, a declarat, joi, Alice Georgescu, directorul artistic al evenimentului.
Etichete: festival,
teatru
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Privaţii dau lecţii statului: GFR face profit, CFR strânge datorii
- Fuziunea care va recolora complet piața vopselelor
- Dacă tot nu mai dau credite, băncile măresc comisioanele
- ESTIMARE: Grâul și porumbul nu se vor ieftini
- Băsescu: Politicienii cunosc obligaţiile asumate în Tratatul de aderare; din cauza populismului condamnă uneori Bruxelles-ul
- Arhitecţii „Casei Capital” au câştigat Bienala cu o casă de la Bragadiru. Vezi proiectul
- Samsung va dezvolta două proiecte fotovoltaice în România
- România ar putea exporta gaze naturale din 2013
- O țară europeană îi vrea alături pe RUȘI
- UNGURII: Nu putem respecta acordul cu băncile. Am fi dorit dar nu putem din cauza UE