Mateusz Morawiecki, adjunctul premierului polonez, a declarat, pentru agenţia de presă PAP, că FCA ar putea investi până la 250 de milioane de euro (265 milioane de dolari) în acest proiect, care va duce la crearea a sute de noi locuri de muncă. 

Reprezentanţii Fiat Chrysler nu au dat informaţii privind numărul de locuri de muncă şi investiţiile de la fabrica unde vor fi produse în 2018 motoare de un litru în trei cilindri motoare de 1,3 litru în patru cilindri. 

Luna trecută, Toyota a anunţat că va investi 650 milioane zloţi (150 milioane de euro) pentru a construi noi linii de producţie pentru cutii de viteze şi motoare pe benzină în Polonia. 

Anunţul privind noile investiţii făcute de Toyota, care a demarat operaţiunile în Polonia în anul 2002, vine în aceeaşi lună în care grupul german Daimler AG a semnat la rândul său un acord pentru a construi o uzină de motoare în Polonia, o investiţie de peste două miliarde de zloţi (500 milioane de euro). 

Compania Fiat Chrysler Automobiles – care deţine brandul Jeep – este interesată de un parteneriat cu Uzina Mecanică Bucureşti (UMB) iar o întâlnire preliminară în acest sens a avut loc în luna mai, la Bucureşti, la eveniment participând reprezentanţi din partea română şi din partea companiei străine.

Reprezentanţii Companiei Naţionale Romarm şi ai Uzinei Mecanice Bucureşti au declarat, la acea vreme, că un acord privind asamblarea de automobile de tip Jeep în România ar fi o oportunitate pentru uzina din România care, în prezent, funcţionează la doar 10% din capacitate. 

La întâlnire a participat şi Dean Thompson, însarcinatul cu afaceri al SUA în România ad-interim. Fiat Chrysler Automobiles şi-a manifestat interesul de a realiza un parteneriat cu industria naţională în ceea ce priveşte vehiculele militare 4×4 Jeep J8 iar, potrivit reprezentanţilor români şi străini, proiectul este unul complex, gama de produse putând fi extinsă şi pentru alte vehicule necesare sistemului de aparare, ordine publică şi securitate naţională.

Directorul general al Companiei Naţionale Romarm, Floarea Şerban, a spus că propunerea este una ”extrem de importantă”, care ar putea ”demara concret procesul de revitalizare a industriei naţionale de apărare care, din păcate, a ajuns la praguri critice”. Aceasta a precizat că, în funcţie de numărul de vehicule, uzina din Bucureşti s-ar putea ocupa de la asamblarea unor componente până la fabricarea unor părţi ale respectivelor vehicule. ”Situaţia Uzinei (Mecanice Bucureşti – n.r.) este una din cele mai critice din istoria acestei unităţi”, a adăugat directorul Romarm, adăugând că, în trecut, în acest loc din Bucureşti au fost realizate peste 1.100 de tancuri, potrivit aceleiași surse. La rândul său, Dean Thompson a văzut un eventual acord ca fiind ”o oportunitate”.

”Încercăm să îmbunătăţim relaţiile comerciale şi economice, în mare, între SUA şi România (…) E important ca România să decidă de ce echipamente are nevoie, ce strategie are şi să pornească de acolo”, a spus oficialul american, conform sursei citate.

AGERPRES