Desi initial Internetul era privit i Rominia ca un apanaj al firmelor sau persoanelor fizice cu mare dare de mina, dispuse sa cheltuie bani pe un serviciu ce nu parea neaparat folositor, cu timpul, lucrurile s-au schimbat. Explozia Internet-cafe-urilor, aparute mai la fiecare colt de strada, si ifiintarea tot mai multor firme specializate i furnizarea serviciilor de Internet au dus la o scadere relativa a tarifelor de conectare sau de ichiriere a liniilor. Directorii de marketing ai acestor firme sunt mai mult decit optimisti i ceea ce priveste viitorul Internetului i Rominia. Ei sustin ca i tara noastra numarul conectarilor a depasit si cele mai „nebunesti” previziuni, ritmul fiind de 400 % anual.
Se poate spune ca era de pionierat i acest domeniu este oarecum pe sfirsite. Tehnologiile de comunicatie prin fibra optica, cel mai bun mediu terestru de transmisie de date existent la ora actuala, au iceput sa apara si la noi, astfel ca orice Internet-provider care se respecta si care doreste sa se impuna pe piata este obligat sa isi creeze o infrastructura de comunicare prin fibra optica. Lucru care s-a si itimplat.
RDS a investit milioane de dolari i fibra
Romania Data Systems (RDS) este principalul furnizor de servicii Internet si transmisii de date care foloseste ca suport o infrastructura de fibra optica. RDS este prezent i opt dintre orasele importante din Rominia, isa la sfirsitul anului se vor mai deschide ica alte sapte filiale.
Evident, cea mai importanta investitie a fost realizata i Capitala. in momentul actual se estimeaza ca municipiul Bucuresti este impinzit cu peste 120 de kilometri de fibra optica, ce permit o viteza de comunicare de 10Mbps. Acest lucru face posibil ca doua sedii ale unei companii sa poata comunica itre ele la o viteza comparabila cu cea dintr-o retea locala ethernet.
„Prin reteaua metropolitana din Bucuresti se asigura clientilor accesul la o serie de furnizori de informatii, printre care se numara agentii de presa (Mediafax, Reuters), BVB (Bursa de Valori Bucuresti), Primaria Municipiului Bucuresti si o serie de dealeri care publica pe Internet informatii utile clientilor lor. Comunicarea itre orase se realizeaza i prezent printr-o retea terestra de mare viteza, pe fluxuri digitale. Aceasta retea va fi ilocuita cu propria retea de fibra optica, ale carei lucrari sunt i curs de derulare, urmind ca la sfirsitul anului 2003 sa fie finalizata”, ne-a declarat Mihai Mladin, director de marketing la RDS. Investitia RDS i aceasta tehnologie se ridica la citeva milioane de dolari.
Providerul INES este prezent pe piata romineasca cu servicii Internet prin fibra optica ica din anul 1997. INES foloseste pentru serviciile sale fibra optica ichiriata de la RomtTelecom, cu mentiunea ca acest suport pentru transmiterea datelor este folosit numai itre centralele societatii de telefonie, iar itre acestea si abonat este utilizata linia clasica.
„Noi am folosit numai si numai fibra optica. Spre exemplu, tariful de conectare la o viteza de 64Kbs este de 3.670.000 lei, iar ichirierea unei astfel de linii se face pentru 160.000 lei/luna pentru fiecare kilometru de cablu. La o viteza de 2m/s, tariful de conectare este de 42.415.000 lei, iar „chiria” lunara se ridica la 1260000 lei/luna, pentru fiecare kilometru de cablu. Parerea mea este ca sunt preturi destul de mari, comparativ cu cele practicate i Occident”, spune Iosif Savin, directorul general al INES.
DNT spera sa se „agate” i scurt timp de Global
Dynamic Network Technologies (DNT) are noduri de comunicatie situate i Bucuresti, Cluj Napoca, Iasi si Timisoara. Fiecare nod de comunicatii are propria conexiune la Internet, prin satelit. Lungimea totala de banda este de 5,5 MB, iar conexiunea se face prin intermediul a doi operatori de satelit: NetSat Express (SUA) si Taide Telenor (Norvegia).
in curind, DNT va beneficia si de o legatura terestra de mare viteza, prin fibra optica, spre cel mai mare operator european de comunicatii de date: Global TeleSystems. Momentan, DNT are conexiuni de mare viteza pe linii terestre si cu alti furnizori de servicii Internet (Digicom, EuNet, Fx, ICI, Kappa, Logic, Mediasat, PC-Net, Pub, RDS, Rokura, StarNets), dar nu taxeaza traficul directionat pe aceste linii. „Investitia noastra s-a ridicat la citeva sute de mii de dolari. in fibra optica am investit mai putin, pentru ca mare parte din traficul nostru este directionat si spre alti parteneri”, ne-a declarat L