Fibrele pot ajuta la protejarea intestinului de creșterea excesivă a bacteriilor dăunătoare
Un studiu publicat în Nature Microbiology explorează rolul Enterobacteriaceae, un grup de bacterii intestinale, în protejarea noastră de cele dăunătoare. Mediul intestinal, modelat de factori precum dieta, joacă un rol semnificativ în menținerea sub control a bacteriilor potențial dăunătoare.
Cercetătorii au analizat peste 12 000 de probe de scaun de la persoane din 45 de țări utilizând tehnologii de secvențiere a ADN-ului pentru a identifica și cuantifica microbii detectați în fiecare probă. Aceștia au descoperit că compoziția microbiomului intestinal al persoanelor cu Enterobacteriaceae era fundamental diferită de cea a celor care nu-l aveau.
Există două grupuri de bacterii
Studiul a descoperit, de asemenea, două grupuri de bacterii: co-colonizatori (bacterii care prosperă alături de Enterobacteriaceae) și co-excluzători (bacterii rareori întâlnite împreună).
Un tip de bacterii co-excluzătoare, numite Faecalibacterium, produceau acizi grași cu lanț scurt prin descompunerea diferitelor fibre din alimentația noastră, ceea ce poate opri dezvoltarea bacteriilor dăunătoare precum Enterobacteriaceae. Această prezență a fost unul dintre cele mai puternice semnale între co-excludenți și co-colonizatori și a fost implicată în beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea inflamației și îmbunătățirea funcției intestinale.
Co-colonizatorii au fost mai adaptabili decât probioticele, deoarece au avut abilități diverse de a descompune diferite substanțe nutritive și de a supraviețui în medii care se potrivesc și Enterobacteriaceae. Acest lucru sugerează că condițiile mediului intestinal (nutrienți, pH, nivel de oxigen) sunt principalii factori care determină dacă o persoană va fi colonizată sau nu de Enterobacteriaceae în intestin.
Descoperirile ar putea conduce la noi modalități de tratare a infecțiilor fără antibiotice
Descoperirile ar putea conduce la noi modalități de prevenire și tratare a infecțiilor fără antibiotice, cum ar fi stimularea co-exclusivelor sau crearea unor diete care să le susțină creșterea. Această strategie ar putea fi mai eficientă decât administrarea directă de probiotice, deoarece s-a demonstrat că noile bacterii adăugate la tractul intestinal trăiesc doar o perioadă limitată în intestin.
Cu toate acestea, mai sunt încă multe de învățat despre variația bacteriilor intestinale în cadrul diferitelor populații și despre cauzele și mecanismele care stau la baza acestor relații. Cercetările viitoare ar trebui să integreze instrumente suplimentare, cum ar fi metabolomica și transcriptomica, pentru a crea o imagine mai clară a modului în care ecosistemul intestinal funcționează în beneficiul sănătății noastre, ne explică cei de la MedicalXpress.