Fiecare a 6-a ţigară fumată în România provine din contrabandă

British American Tobacco România lansează în premieră naţională harta în timp real a capturilor de ţigări din România, au anunţat, vineri, reprezentanţi ai companiei.

Traficul de ţigări afectează toate regiunile României şi este cel mai important ca volum din totalul bunurilor de contrabandă de pe teritoriul ţării. Cele 3 miliarde de lei neîncasate de statul român în 2016 ar fi putut fi folosite pentru construirea a 111 km de autostrada sau pentru achiziţia a 12 avioane F-16. Acestea sunt doar câteva dintre exemplele care pot fi găsite pe www.stopcontrabanda.ro.

Campania celui mai mare producător român de ţigarete a demarat în condiţiile în care piaţă neagră a atins în 2016 cel mai ridicat nivel mediu anual din 2011 până în prezent. Anul trecut, statul nu a încasat circa 3 miliarde de lei (672 de milioane de euro) din cauza contrabandei, bani care ar fi putut fi folosiţi în educaţie, sănătate, siguranţă publică, transporturi, apărare sau cultură.

Principalele efecte negative ale contrabandei sunt prezentate şi prin panouri răspândite în cele mai aglomerate 80 de puncte ale Capitalei.

”Traficul ilicit de ţigarete trebuie să scadă. Fiecare a şasea ţigară fumată în România provine din contrabandă, ceea ce înseamnă venituri mai mici la bugetul de stat. Dorim să susţinem autorităţile române să-şi atingă obiectivul de a aduce piaţă neagră la media europeană de 10%. Tocmai de aceea, vrem să arătăm atât eforturile pe care autorităţile le fac în fiecare zi, cât şi dimensiunea şi impactul contrabandei asupra vieţii noastre de zi cu zi”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice al British American Tobacco România.

Traficul ilicit de ţigarete afectează veniturile la bugetul de stat, siguranţă publică a cetăţenilor prin finanţarea directă a reţelelor infracţionale şi dezvoltarea economică a celor mai afectate regiuni. În acelaşi timp, contrabandă înseamnă produse din tutun care nu se supun niciunei reglementări privind standardele de calitate. În plus, ţigările de pe piaţă neagră sunt vândute la preţuri mai accesibile de către persoane neinteresate de vârstă cumpărătorilor.

Pe lângă informarea publicului, campania îşi propune şi implicarea cetăţenilor prin posibilitatea de a semnala orice aspect legat de traficul ilicit al produselor din tutun. Toate informaţiile obţinute sub protecţia anonimatului vor fi transmise către autorităţile statului.

Campania „Stop contrabandă!” reprezintă o continuare a colaborării dintre British American Tobacco România şi autorităţile care lupta împotriva traficului ilicit de ţigări. Colaborarea reprezentanţilor industriei şi a autorităţilor în domeniu a contribuit la reducerea segmentului produselor de contrabandă de la 36.3%, nivelul înregistrat la începutul anului 2010, la 16,8% în 2016. La nivel european, British American Tobacco a semnat un angajament prin care susţine acţiunile Uniunii Europene de lupta cu traficul ilicit de ţigarete cu 200 de milioane de dolari în perioada 2010 – 2030. Contribuţia companiei se ridică până în prezent la 47 de milioane de dolari.

România este una dintre cele mai afectate ţări din Uniunea Europeană, a două din Europa de Est, după Polonia. România are 2.000 de km de graniţa cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic decât în România. Traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). Bugetul de stat pierde circa 50 de milioane de euro lunar din cauza pieţei negre. Pentru fiecare procent adăugat pieţei ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual încă 40 milioane de euro. În ultimii 7 ani ( 2010-2016 ) statul român a pierdut 4,8 miliarde de euro ( aproximativ 21,6 miliarde de lei). Piaţă neagră a crescut cu 27%, între 2011 şi 2016. Fiecare container de ţigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de ţigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane şi chiar activităţi teroriste. (Sursa: Agerpres)