În funcţie de preferințele clienților și bugetele alocate pentru terapii, valoarea medie a unui abonament la cel mai mare centru de acest tip din Bucureşti este de 150 de euro pe lună. Cei care vin la spa fără a deține un card de membru, cheltuie, anualo, în medie 1.200 de euro pe terapii de relaxare.
”Aproximativ 90% dintre clienții noștri sunt corporatiști, hăituiți de viața profesională, petrec mult timp pe scaun, nu fac mișcare zilnică. Aceștia ajung la spa pentru a preveni posibile afecțiuni ce se pot declanșa din cauza sedentarismului”, spune Dragoș Penca, președintele fundației Orhideea Spa.
Un cleint fidel ajunge la centru de trei-patru ori pe săptămână și petrece în medie trei ore. ”În funcție de complexitatea terapiilor și a timpului alocat zonei de relaxare, durata unei vizite variază între o oră și șase ore”, spune Dragoș Penca.
La zona de acces, românii preferă piscina. ”Este și motivul pentru care am decis să dezvoltăm această zonă, prin construcția unei piscine exterioare, cu apă caldă, deschisă inclusiv pe perioada iernii. Deși avem o varietate de saune, intenționăm să lărgim segmentul cu încă una, mult mai mare, cu spectacol. Investițiile acestea se ridică la cateva sute de mii de euro”, adaugă Penca.
În ceea ce privește terapiile spa, masajele predomină pe lista preferințelor clienților, printre cele mai solicitate fiind Swedish Relaxation Massage, Fusion Therapy, De Stress – Hot Stone Face and Body Massage. Valoarea medie a unui masaj este de 150 lei.
Potrivit statisticilor, românii vin cel mai mult la spa la începutul săptămânii. Peste 40% dintre cei care vin sunt bărbați, aceștia petrecând în medie 2 ore în zona de acces. Femeile și bărbații optează, în egală măsură, pentru un masaj pe săptămână. De asemenea, 80% dintre bărbați petrec timp și la sala de fitness. Se observă, de asemenea, și tendința femeilor de a veni în a doua parte a zilei la spa, în timp ce bărbații preferă accesul până la orele 16.
Orhideea Spa (3.000 mp) – o investiţie de 3,5 mil. euro a dezvoltatorului imobiliar Orhideea Gardens – a încheiat 2013 cu venituri au fost de aproximativ 800.000 de euro.
În România există aproximativ 70 de centre spa, care îşi împart o piaţă estimată la 6,5 milioane de euro în 2013, sumă care nu include intrările la sala de fitness sau la piscine şi nici alte terapii welness, precum masajele anticelulitice sau alte tratamente de slăbire şi înfrumuseţare.
124.000 de români şi 26.000 de străini s-au răsfăţat, anul trecut, în spa-urile din ţară, conform unui studiu al desprespa.ro, un portal online care reuneşte informaţii despre piaţă şi jucătorii activi.