Dupa parerea constructorilor, beneficiarii de case, sedii de firma sau hale industriale ocolesc tot mai des placile de azbociment, tabla plana sau profilata si tigla clasica. Fiecare acoperis realizat cu unul dintre materialele prezentate mai sus prezinta anumite dezavantaje. Placile de azbociment sunt cancerigene, tabla plana este inestetica si acumuleaza caldura (pe timpul verii), iar tigla clasica (realizata din argila, mortar sau ciment), in urma fenomenului de inghet/dezghet, se sparge foar
Dupa parerea constructorilor, beneficiarii de case, sedii de firma sau hale industriale ocolesc tot mai des placile de azbociment, tabla plana sau profilata si tigla clasica. Fiecare acoperis realizat cu unul dintre materialele prezentate mai sus prezinta anumite dezavantaje. Placile de azbociment sunt cancerigene, tabla plana este inestetica si acumuleaza caldura (pe timpul verii), iar tigla clasica (realizata din argila, mortar sau ciment), in urma fenomenului de inghet/dezghet, se sparge foarte usor si se decoloreaza in timp. Pentru cei fara pretentii, materialele amintite reprezinta o afacere „buna.
Sunt cautate acoperisurile cu izolatie termica
Cei care urmaresc in primul rand aspectul casei si respecta instructiunile sau recomandarile arhitectului nu stau mult pe ganduri. Acestia chiar sunt interesati de cele mai noi descoperiri in domeniu. Cele mai multe vile ridicate in ultimii ani au fost proiectate astfel incat constructia lor sa poata permite amenajarea unei mansarde. Astfel, acoperisul va trebui sa indeplineasca o a doua conditie, dupa cea estetica, si anume aceea de izolare termica, ce ofera mari avantaje in ceea ce priveste confortul locuintei. Cu alte cuvinte, sa nu se transforme in sauna pe timpul verii si in frigider in anotimpul rece. Pentru aceasta, acoperisul trebuie sa fie prevazut cu un sistem care sa favorizeze circulatia curentilor de aer, asigurandu-se astfel aerisirea acoperisului si impiedicarea condensarii vaporilor.
Dintre materialele la moda pentru acoperisuri putem mentiona: invelitori din tigla de beton colorat, invelitori din tabla tratata special si invelitori bituminoase, armate cu fibra de sticla. Alegerea tipului de acoperis este recomandat sa se faca inca de la proiectarea cladirii, pentru ca in functie de acesta se va realiza si structura de rezistenta. Sunt acoperisuri ca acelea din beton, care depasesc 50 kg pe metru patrat, si altele (din tabla tratata sau cele bituminoase) care au o greutate de aproximativ 10 kg/mp. „La alegerea unui anumit tip de acoperis este recomandat a se avea in vedere costul global al constructiei. De asemenea, este important sa se tina cont de serviciile care sunt oferite pe langa materiale (consultanta, transport, accesorii), afirma Adin Ionescu, director de marketing la Tegola Romania.
Un alt aspect care trebuie luat in seama si care poate ridica costul construirii unui acoperis este cel al productivitatii montarii. Acoperisul din tigla va necesita mai multe zile de munca (deci, cheltuieli mai mari cu forta de munca) decat cele din placi cu dimensiuni mai mari (de obicei 1×0,40m) si greutate mai mica (pot fi manipulate usor).
Cel din urma, dar nu cel mai putin important, este termenul de garantie pe care il ofera producatorul respectiv, importatorul. O astfel de lucrare este foarte costisitoare si este bine sa fie facuta la intervale mari de timp. In concluzie, revista Capital va recomanda ca atunci cand sunteti pusi in situatia de a alege un anumit material pentru acoperis sa tineti cont de urmatoarele criterii: estetica, fiabilitate, utilitate, garantie, ventilatia acoperisului, cheltuieli de exploatare, gradul de izolare termica intre interior si exterior si rezistenta.
Avantaje si dezavantaje la invelitori
Tigla din beton
+ rezistenta ridicata in timp
+ culoare stabila
– presupune o structura de rezistenta costisitoare (un metru patrat de tigla din beton cantareste peste 50 kg)
– durata mare a montajului
Tabla tratata special
+ rezistenta ridicata in timp
+ culoare stabila
+ greutate mica
+ productivitate mare la montaj
– este „zgomotos
Material bituminos cu armatura din fibra de sticla
+ rezistenta mare in timp
+ aspect estetic bun
+ permite amenajarea de mansarde cu un confort termic ridicat
– dependenta de un montator specializat
– cost ridicat al sarpantei
Aurelian Buliga