Fiecare român a devenit mai dator cu 1 000 de euro. Un economist celebru prevestește dezastrul

datorii restante

SURSA FOTO: Dreamstime

Economistul Adrian Câciu a postat pe pagina sa de Facebook un nou mesaj referitor la situația economică din România. Potrivit acestuia, în 2020 românii au devenit și mai datori decât erau înainte.

Economistul Adrian Câciu a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care informează că România încheie anul în curs cu cu PIB pe cap de locuitor de 11 mii de euro, în scădere față de anul trecut.

”România încheie anul 2020 cu un PIB/locuitor de 11.000 de euro în scădere față de anul 2019 cu peste 1500 de euro/locuitor.”, spune economistul.

Fiecare român, mai dator

Acesta a mai precizat că fiecare român a pierdut 1.500 de euro și că a devenit și mai dator decât era deja.

”Practic, fiecare român a pierdut 1.500 de euro în acest an în timp ce a devenit mai dator cu 1.000 de euro.
Cam asta este situația.”, scrie Adrian Câciu.

Contracția economică va fi de 4,2% la finalul acestui an

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a declarat la prezentarea ultimei rectificări bugetare din 2020 că anul acesta, România va avea o contracție economică de 4,2 procente a PIB și un deficit bugetar de 9,1 procente din PIB, mai precis 96 miliarde de lei.

„Pentru ultima rectificare am luat în calcul o scădere de 4,2% a PIB, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a revizuit estimarea. Este în linie cu ceea ce observăm în acest moment, estimările pentru România.

Toate instituţiile internaţionale şi-au îmbunătăţit prognozele către această cifră, 4,2-4,3%. (…) Ministerul Finanţelor propune o rectificare cu un deficit de 9,1% din PIB, respectiv 96 miliarde de lei, construit pe o contracţie de 4,2%.

Deficitul se majorează cu 5 miliarde de lei. De unde vine această creştere, din estimarea noastră că nu vom mai încasa 4,2 miliarde de lei din ultima parte a anului, este vorba de venituri din economie.

Această neîncasare vine ca urmare a faptului că cei care au acumulat datorii să poată să reeşaloneze pe următoarele 12 luni. Estimăm că pe urma acestei decizii nu vom încasa aceşti bani, dar sunt bani care vor rămâne la companii, vor rămâne în economie”, spunea săptămâna trecută ministrul Finanțelor.