Aşa cum s-a precizat în luările de cuvânt susţinute pe parcursul evenimentului de lansare, proiectul îşi propune să faciliteze pentru 500 de studenţi din Bucureşti – Ilfov (aflaţi la data începerii proiectului în anii I, ÎI, III şi IV de studiu – Licenţa şi anul I – Masterat, la facultăţi cu profil economic, juridic şi sociologic din Bucureşti) accesul la servicii specializate de orientare şi consiliere profesională, în vederea integrării lor pe piaţa muncii.
Pentru 200 de participanţi selectaţi din cei 500 de studenţi, proiectul susţine dezvoltarea de competenţe practice, în vederea facilitării trecerii lor de la şcoală la viaţa activă.
În final, cei mai buni 30 dintre aceştia, evaluaţi pe baza rezultatelor obţinute la stagiul de pregătire practică, vor fi sprijiniţi concret în obţinerea unui loc de muncă adecvat. Diseminarea experienţei proiectului se va realiza prin publicarea pe pagină web www.prodl.ro a unui “Ghid de bune practici”, la care accesul celor interesaţi va fi gratuit.
Proiectul se va derula în Bucureşti, pe parcursul a 18 luni, în perioada 29 aprilie 2014 – 29 octombrie 2015.
Evenimentul a fost deschis de către Prof. Univ. Dr. Ovidiu Folcuţ – Rector al Universităţii Româno-Americane, care a subliniat importanţa şi impactul acestui proiect asupra orientării vocaţionale a studenţilor şi pregătirii lor practice.
În continuare, a luat cuvântul managerul proiectului, dna. Anca Sucală – Managing Partner Rödl & Partner România, care a prezentat obiectivele, activităţile, rezultatele anticipate ale proiectului şi, în special, beneficiile pe care le va aduce participarea la proiect studenţilor din grupul ţinta. Dna. Sucala şi-a exprimat aşteptările pozitive cu privire la succesul proiectului, prin eforturile conjugate ale celor implicaţi în realizarea lui.
Loredana Urzică, Preşedinta Uniunii Studenților din România – partener în cadrul proiectului şi Eliza Chirilă – Preşedinta Clubului Studenţilor din Universitatea Româno-Americană, au subliniat rolul asociaţiilor pe care le conduc în asigurarea grupului ţinta pentru proiect, în organizarea şi monitorizarea participării studenţilor la activităţile acestuia.
Dna. Gina Iordache – Director Adjunct Roedl & Partner Outsourcing, a prezentat domeniile în care se vor instrui practic studenţii, iar dna. Lidia Maier, Senior HR Consultant – Catalyst Recruitment Solutions, a descris procedura prin care se vor realiza orientarea şi consilierea vocaţională a studenţilor.
Semnificativ pentru succesul scontat al proiectului a fost discursul de final al reprezentantului unui potenţial angajator pentru studenţii din grupul ţinta, dna. Cătălina Hândoreanu – PhD, Controller – Parfumerie Douglas, care şi-a exprimat satisfacţia pentru lansarea proiectului şi aşteptările referitoare la contribuţia pe care acesta o va avea la pregătirea practica temeinică a viitorilor absolvenţi.
Evenimentul de lansare s-a bucurat de prezenţa a peste 100 de participanţi: factori de decizie ai unor companii importante de pe piaţa românească, cadre didactice, studenţi, jurnalişti şi a fost urmat de o conferinţă de presă în cadrul căreia reprezentanţii mass-media prezenţi au pus întrebări şi au primit detalii suplimentare referitoare la beneficiile şi particularităţile proiectului, precum şi la sursa de finanţare.