La un an de la achiziţia companiei Intellisync, Nokia a tras linia. Prilej de analiză şi a filialei sale de cercetare, dezvoltare şi producţie software din România.


În momentul achiziţiei, filiala de la Cluj a Intellisync era cea mai mare unitate de producţie externă a companiei. „Acum, nu mai ştiu pe ce loc suntem“, spune Valentin Deac, directorul executiv al Nokia Enterprise Solutions, divizia de care aparţine investiţia de la Cluj. În schimb, e cert faptul că centrul de cercetare-dezvoltare-producţie din Ardeal este una dintre puţinele investiţii de acest fel, aducătoare de valoare adăugată mare, din industria românească de IT. În general, e greu să menţii investitorii străini în căutare de forţă de muncă ieftină. Iar programatorii români, recunoscuţi pentru calităţile lor, au început să devină, şi ei, mai scumpi. „Nu pot să spun care sunt salariile angajaţilor noştri, dar sunt la nivelul pieţei. Însă, cu siguranţă că unui programator bun, pe care ţi-l doreşti neapărat, trebuie să îi acorzi un pachet salarial competitiv pentru a-l face să renunţe la postul din altă companie“, apreciază Deac. „Faptul că Nokia a decis să investească în continuare, cu relocarea într-un nou sediu şi cu angajarea mai multor oameni e un semn că investiţia de la Cluj este apreciată“, adaugă directorul executiv al Nokia Enterprise Solutions.

Investiţii de 200 de milioane de euro în România

În prezent, numărul angajaţilor filialei de producţie software a Nokia de la Cluj a ajuns la 110, dar compania mai are nevoie de aproximativ 15 oameni în domeniul programării, suportului şi testării produselor. Aceştia contribuie la realizarea aplicaţiilor Nokia dedicate atât utilizatorilor individuali, cât şi clienţilor business sau operatorilor telecom. Dintre aceştia din urmă, 35 folosesc deja soluţii de sincronizare, management şi back-up pentru clienţi, de la Nokia, cel mai mare astfel de client fiind NTT DoCoMo, liderul pieţei japoneze de telefonie mobilă. Dar compania nu are încă niciun client pe piaţa românească, ci doar pe cea internaţională. Printre produsele dezvoltate la Cluj se numără Nokia Intellisync Mobile Suite, Nokia Intellisync SDK, Nokia Intellisync SyncML Server şi Nokia Intellisync Device Management. Printre principalii competitori ai Nokia Enterprise Solutions regăsesc Motorola, care a achiziţionat la rândul ei compania de soluţii Good Technologies, sau Research in Motion, cu aplicaţiile BlackBerry.

„Ne aflăm într-o perioadă de creştere continuă a performanţei, datorită fluxului din ce în ce mai mare de clienţi noi – ceea ce contribuie la transformarea diviziei Enterprise Solutions în lider în domeniul mobilităţii în afaceri“, spune David Bechtel, director product development, Nokia Enterprise Solutions în România. „Echipa locală a jucat şi va juca un rol important în drumul nostru spre următoarea etapă a mobilităţii în afaceri“, adaugă acesta.

Oficialii companiei nu au dorit să facă cunoscute planurile de investiţii şi performanţă prevăzute pentru centrul de cercetare-dezvoltare, invocând faptul că Nokia este listată la bursele internaţionale. Iar când vine vorba de a cuantifica rata de recuperare a investiţiilor în cercetare, acest lucru e mai dificil de realizat decât în cazul producţiei sau al serviciilor.
Per total însă, planurile liderului mondial în producţia de telefoane mobile pe piaţa românească includ investiţii totale de 200 de milioane de euro, din care primele 60 de milioane vor reprezenta investiţia în construcţia fabricii de telefoane mobile din acelaşi oraş, unde vor fi angajaţi circa 3.500 de oameni. 

Nokia Enterprise Solutions România

ÎNCEPUTURI Intellisync şi-a înfiinţat filiala de cercetare şi dezvoltare de software de la Cluj în aprilie 2004. În 2006, Intellisync a fost cumpărată de Nokia, filiala sa din România intrând, astfel, în portofoliul producătorului de telefoane mobile, devenind Nokia Enterprise Solutions România.

MOBILITATE Soluţiile Nokia sunt folosite de 35 de operatori de telefonie mobilă şi sunt încorporate în cele peste două milioane de telefoane pentru segmentul business, comercializate anul trecut de producătorul finlandez.