Turcia va relua vineri explorărilor de hidrocarburi într-o zonă disputată din Mediterana orientală, anunță preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Anunţul său vine la o zi după semnarea unui acord maritim între Grecia şi Egipt, dar care a fost contestat de către Ankara, informează AFP, conform Agerpres.
„Am reluat activităţile de foraj şi am trimis în acest sens din nou în misiune (nava de cercetare seismică) Barbaros Hayrettin”, a declarat Erdogan în cadrul unui discurs la Istanbul.
Ankara a anunţat săptămâna trecută suspendarea forajelor în Mediterana orientală pentru a începe negocieri cu Atena.
Erdogan a afirmat vineri că a fost de acord să suspende explorările la solicitarea cancelarului german Angela Merkel cu scopul de a „facilita” discuţiile între Turcia şi Grecia, dar a acuzat Atena că „nu îşi respectă promisiunile”. Preşedintele turc nu a oferit mai multe detalii pe acest subiect, dar anunţul reluării activităţilor de foraj de către Turcia intervine la o zi după semnarea unui acord maritim între Egipt şi Grecia.
Erdogan: Turcia va implementa propriul său acord
Acest acord, care vizează delimitarea frontierelor maritime între cele două ţări, pare să fie un răspuns direct la un acord similar încheiat în noiembrie anul trecut între Turcia şi guvernul oficial libian cu sediul la Tripoli.
Respectivul pact turco-libian, în termenii căruia teritoriul maritim al Turciei este considerabil lărgit, a stârnit proteste din partea majorităţii ţărilor riverane Mediteranei orientale, cu Grecia în frunte.
Erdogan a afirmat vineri că acordul greco-egiptean nu are „nicio valoare”, adăugând că Turcia „va implementa cu hotărâre” propriul său acord încheiat cu guvernul libian.
Descoperirea în ultimii ani a unor vaste zăcăminte de gaze în Mediterana orientală a focalizat atenţia ţărilor riverane, precum Grecia, Cipru, Turcia, Egipt şi Israel.
Turcia şi-a intensificat activităţile de explorare în largul Ciprului, atrăgându-şi critici din partea majorităţii ţărilor din regiune şi a Uniunii Europene care a denunţat activităţile ca fiind „ilegale”, iar luna trecută, preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat „încălcarea” de către Turcia a suveranităţii Greciei şi Ciprului în Mediterana orientală, cerând ca Ankara să fie sancţionată.
Grecia anunțase joi că este pregătită să înceapă negocieri cu Turcia asupra zonelor maritime pe care cele două ţări şi le dispută pentru exploatare în Marea Egee. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a dat asigurări că este „întotdeauna bucuros” să discute cu Turcia delimitarea zonelor maritime în Marea Egee şi în Mediterana orientală. „Făcusem progrese până când Turcia a pus capăt discuţiilor preliminare în 2016”, a remarcat el.
Grecia, a adăugat Mitsotakis, nu va veni la masa negocierilor cu „o armă la spate”, adăugând că în caz de dezacord „vom merge la Curtea Internaţională de Justiţie, vom merge la Haga”. „Noi vom respecta decizia Curţii”, a mai spus el.