Europenii au ajuns la capătul puterilor şi au ieşit în stradă, sâmbătă, în mai multe ţări. Motivul: restricţiile impuse de mai multe guverne pe fondul unui al treilea val puternic la pandemiei de SARS-CoV-2, relatează Euronews.
Mii de oameni au manifestat sâmbătă în mai multe țări europene împotriva restricțiilor anti-coronavirus, în ziua în care Franța și Polonia au început să impună noi carantine parțiale și pe măsură ce alte națiuni iau în considerare măsuri similare pentru a reduce infectările în creștere.
În Germania, Olanda, Austria, Bulgaria, Elveția, România, Serbia, Polonia, Franța și Marea Britanie au avut loc demonstrații de mărimi diferite și cu diferiți factori locali intrând în joc. În toată Europa, protestatarii s-au declarat împotriva „dictaturii” restricțiilor sanitare pandemice și a ceea ce ei consideră un atac la adresa libertăților fundamentale, potrivit Euronews.
Dar demonstrațiile au prezentat și un element puternic de negare a pandemiei, alimentat de dezinformare. „Opriți teroarea corona” sau „COVID este o farsă” s-a putut citi pe pancarte.
Ciocniri cu poliţia în Marea Britanie sau Germania
Unele manifestații au degenerat în ciocniri cu poliția. În Marea Britanie, cel puțin 36 de persoane au fost arestate și mai mulți ofițeri de poliție răniți în timpul unui protestelor anti-carantină de la Londra. Un protest similar a avut loc la Manchester, fără rapoarte de arestări.
Poliția a avertizat că s-a încălcat interdicția privind majoritatea întâlnirilor de grup; militanții pentru drepturile civile și politicienii cer o schimbare a legii, pentru a permite protestele ca excepție de la restricțiile pandemice.
Au avut loc ciocniri la Kassel, în centrul Germaniei, unde poliția federală a folosit spray cu piper, bastoane și tunuri de apă, pentru a dispersa protestatarii, 20.000 care s-au adunat în ciuda interdicțiilor decise de instanță. Poliția a spus că mai multe persoane au fost reținute. Mulți nu au respectat protocoalele de control al infecțiilor, cum ar fi purtarea măștilor. Unii protestatari au atacat ofițerii și mai mulți jurnaliști, a informat agenția de știri DPA.
Au existat, de asemenea, confruntări între manifestanți și contra-protestatari. Diverse grupuri, majoritatea opozanți de extremă dreapta față de reglementările guvernamentale pentru combaterea pandemiei, au chemat sâmbătă la proteste în orașele din toată țara. La Berlin, o adunare de aproximativ 500 de protestatari de extremă dreapta a fost depășită de o contramanifestație dublă ca dimensiune.
Infecțiile au crescut din nou în Germania în ultimele săptămâni, cu noua variantă britanică dominantă, iar guvernul urmează să decidă săptămâna viitoare cum să reacționeze. Vineri, cancelarul Angela Merkel a declarat că țara va trebui să aplice o „frână de urgență” și să inverseze unele relaxări recente ale restricțiilor.
În România, s-a cerut blocarea vaccinării
În Finlanda, poliția a estimat că aproximativ 400 de persoane, înghesuite, fără măști, s-au adunat în capitala Helsinki, pentru a protesta față de restricțiile guvernamentale. Anterior, sute au mărșăluit spre Parlament. Au fost programate demonstrații mai mici în alte orașe finlandeze. Poliția din Helsinki a scris pe Twitter că protestele au avut loc pașnic, dar s-au încălcat regulile privind distanțarea socială și adunările publice.
Peste 1.000 de protestatari anti-vaccinare au ieșit în stradă în capitala României, București, pe fondul unui val de infecții cu Covid-19. Mulțimea, în mare parte fără mască, a claxonat, a fluturat steaguri naționale și a scandat mesaje precum „Blocați vaccinarea” și „Opriți frica!”. Partidul de extremă dreapta AUR din România a susținut puternic o mișcare legată de naționalism, care a planificat demonstrații anti-vaccinare în ultimele săptămâni.
În Austria, aproximativ 1.000 de persoane au protestat față de măsurile antivirus, în apropierea gării centrale din Viena. Poliția a avertizat mai mulți oameni care nu purtau măști și erau prea apropiați, a informat agenția de știri APA.
În Elveția, peste 5.000 de protestatari s-au întâlnit pentru un marș tăcut, în comunitatea Liestal, la 15 kilometri sud-est de Basel, a informat presa locală. Majoritatea nu purtau măști și unii țineau pancarte cu sloganuri precum „Vaccinarea ucide”.
A patra carantină parţială la nivel naţional din Polonia
Acest val de nemulțumire a coincis cu intrarea în vigoare, sâmbătă, a unei a treia carantine în mare parte din Franța, inclusiv în Paris, afectând 21 de milioane de oameni. Alte arii s-ar putea confrunta în curând cu măsuri similare, pe măsură ce spitalele ajung la saturație.
În Polonia a început, de asemenea, o carantină parțială la nivel național – a patra de la începutul pandemiei. În ciuda restricțiilor, la Varșovia a avut loc un „Marș pentru Libertate”.
Totul vine pe fondul unei creșteri a infecțiilor cu coronavirus în toată Europa, pe care campaniile lente de vaccinare nu au reușit să le oprească.
Vineri, ministrul Sănătății din Germania a declarat că aprovizionarea cu vaccinuri în Europa este inadecvată pentru a preveni un al treilea val de pandemie.
Între timp, în Marea Britanie, livrările la cote ridicate au permis autorităților să vaccineze jumătate din populația adultă. Vineri a fost o zi record, cu mai mult de 700.000 de administrări fie cu prima, fie cu a doua doză.
Sursa foto: captura video