Estonia a solicitat luni, la nivel european, o discuție cât mai rapidă cu privire la situaţia din Belarus în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, din cauza unei ”potenţiale ameninţări” la adresa securităţii internaţionale, relatează Agerpres.

Estonia, membră UE şi NATO, este în prezent unul dintre cei zece membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU şi se află în apropiere de Belarus.

”Din cauza crizei politice în Belarus şi a potenţialei ameninţări la adresa păcii şi securităţii internaţionale, Estonia va propune o discuţie privind situaţia din Belarus în cadrul Consiliului de Securitate al ONU cât mai curând posibil”, a declarat ministrul estonian al Afacerilor Externe, Urmas Reinsalu, într-un comunicat.

„Unul dintre obiectivele principale ale Estoniei ca membru ales al Consiliului de Securitate este să garanteze respectarea dreptului internaţional”, se arată în comunicat.

Presiunea s-a intensificat în Belarus de la alegerile prezidenţiale din 9 august, după realegerea lui Aleksandr Lukaşenko cu 80% din voturi, în pofida a numeroase acuzaţii de fraudă. Duminică, peste 100.000 de persoane au participat la o manifestaţie în capitala Minsk la apelul candidatei opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, care a declarat că este pregătită să îşi ”asume responsabilităţile” şi să guverneze ţara.

Miercuri este programat un summit extraordinar al celor 27 de lideri din UE. Germania, care deţine preşedinţia în exerciţiu a UE, a ameninţat cu extinderea sancţiunilor decise deja săptămâna trecută după violenţe.

Manifestanţi scandând ‘Demisia!’ au umplut duminică centrul capitalei belaruse, Minsk, în cel mai amplu protest de până acum împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, după ce Rusia a afirmat că îi va oferi acestuia sprijin militar dacă va fi necesar. Oponenţii lui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, spun că votul a fost fraudat, dar preşedintele invocă rezultatele oficiale, care îi acordă peste 80% din sufragii.