Fenomen unic în Marea Neagră! Anul 2024 nu încetează să ne uimească

Fierbe Marea Neagră! Marți, a avut loc un fenomen rar, cunoscut sub numele de „fum de mare” în Marea Neagră. Acest eveniment are loc o dată la câțiva ani și se manifestă atunci când există o mare diferență de temperatură între apa mării și aer.

Temperatura de pe litoralul românesc era de -5 grade Celsius, dar temperatura resimțită era mult mai scăzută, ajungând la -12 grade Celsius.

Această discrepanță semnificativă a condus la formarea unui „fum de mare”. „Fumul de mare” sau „sea smoke” apare atunci când aerul rece se întâlnește cu apa caldă, creând un efect vizual impresionant.

SURSA FOTO: www.nautiemermate.com
SURSA FOTO: www.nautiemermate.com
SURSA FOTO: www.nautiemermate.com

„Diferență de temperatură destul de mare, 15 grade care determină o evaporare a apei din stratul de suprafață, acest fenomen spectaculos este amplificat și de vântul care bate cu o oarecare intensitate.

Apa marină care se evaporă în aerul de deasupra este răcită până la saturație, permițând să apară fenomenul de condensare și să se formeze acest abur”, a explicat, marți, directorul GeoEcoMar de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină, pentru PRO TV.

„Este un fenomen destul de rar . Este un fenomen de fierbere, în ghilimele. Aerul uscat și rece se deplasează pe surpafața apei de mare, relativ mai caldă față de acesta. Este un fenomen de ceață deasupra apei”, a adăugat un cercetător Institutul de Cercetare și Dezvoltare Marină.

Despre „smoke sea”

Fumul de mare, cunoscut și sub denumirile de ceață de abur sau fum de gheață, este un fenomen atmosferic spectaculos care apare atunci când aerul extrem de rece intră în contact cu apa relativ mai caldă. Acest fenomen poate fi observat frecvent în lunile reci, mai ales deasupra corpurilor de apă precum oceanele, lacurile și râurile. Noi avem privilegiul să-l vedem în fiecare iarnă în Duluth, Minnesota, deasupra Lacului Superior, notează un site din SUA.

Nașterea fumului de mare este rezultatul unei puternice diferențe de temperatură. Când aerul arctic înghețat trece peste apele mai calde, căldura din apă se transferă în aer, determinând evaporarea umidității. Vaporii de apă care se ridică întâlnesc aerul rece de deasupra, condensându-se rapid în mici picături de apă sau cristale de gheață, formând un strat dens de ceață deasupra suprafeței apei. Această ceață seamănă cu fumul care se ridică din ocean, de unde și denumirea de „fum de mare.”

Fumul de mare are o apariție distinctivă, creând o atmosferă etereală care pare să sfideze legile naturii. Caracteristicile sale includ o ceață vâlvoasă care dansează grațios pe suprafața apei, creând un efect desprins din altă lume. Densitatea ceții variază, de la voaluri subțiri la pături groase care acoperă vizibilitatea. Odată ce razele soarelui pătrund prin ceață, ele creează o strălucire moale și difuză care adaugă la farmecul spectacolului, potrivit Duluth Pack.