Raport teribil realizat de Organizaţia Meteorologică Mondială!
Fierbe Pământul! Temperaturile continuă să crească la nivel global
Ultimii şapte ani au fost cei mai calzi de pe Pământ de când se fac măsurători meteorologice oficiale. Iar asta duce la modificări radicale ale climei acestei planete, în special din cauza topirii gheţarilor şi a fenomenelor meteorologice extreme.
Temperatura medie înregistrată pentru perioada ianuarie-septembrie 2021 a crescut cu aproximativ un grad Celsius, raportat la nivelul din perioada preindustrială.
Directorul ANM (Administraţia Naţională de Meteorologie), Elena Mateescu, a explicat, pentru Antena 3, care sunt influenţele resimţite şi în România.
Fenomene extreme mai dese şi mai puternice. România nu face excepţie
“Acest lucru a însemnat o creștere, în intensitate și în frecvența, a fenomenelor meteorologice extreme. Și nici România nu face excepție.
Analiză primelor zece luni din anul 2021 ne arată faptul că temperatura medie este de 10,7 grade Celsius, peste media perioadei 1981-2020 cu aproape 0,5 grade Celsius, respectiv 1,2 grade peste media perioadei 1900-1980, ceea ce confirmă faptul că și 2021 înregistrează o tendința de creștere a temperaturii medii a aerului și în țară noastră.
2019-2020 rămân în prezent pe podium că fiind cei mai călduroși ani din istoria măsurătorilor și în țară noastră”, a declarat Elena Mateescu.
Ce arată raportul anual al OMM?
Perioada de şapte ani 2015-2021 este, probabil, cea mai caldă perioadă înregistrată vreodată, a anunţat duminică, 31 octombrie, Organizaţia Meteorologică Mondială.
Raportul anual al OMM despre situaţia climei “relevă că planeta noastră este pe cale să se transforme sub ochii noştri, din adâncurile oceanelor în vârful munţilor, din cauza efectului inexorabil al topirii gheţarilor şi fenomenelor meteorologice extreme, pe toată planeta, iar ecosisteme şi populaţii ale planetei sunt puse în dificultate”, a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.
”Datele provizorii arată că tendinţa temperaturilor rămâne să crească. Faptul că media ultimilor 20 de ani a depăşit +1°C va marca spiritul delegaţilor la COP26, care apiră la menţinerea creşterii temperaturilor în limitele stabilite prin Acordul de la Paris”, afirmă Stephen Belcher, un cercetător de la Met Office din Marea Britanie, care participă la acest raport.
“Catastrofele continuă să cauzeze pierderi grele, în vieţi omeneşti şi în capitaluri, făcând să dea îndărăt progrese în dezvoltare angajate de către ţări”, scriu autorii raportului, care notează, cu toate acestea, o mai bună pregătire la dezastre.