Consiliul FIFA a aprobat Raportul anual pentru anul 2022. Acesta arată că veniturile FIFA au ajuns la un nivel record în perioada 2019-2022, fiind vorba despre 7,6 miliarde de dolari americani.

Raportul mai arată că FIFA se așteaptă la venituri de 11 miliarde de dolari americani în perioada 2023-2026.

„Investiția fără precedent a FIFA în fotbal este rezultatul transparenței noastre financiare solide și reprezintă un exemplu concret al modului în care ne propunem să facem fotbalul cu adevărat global”, a declarat președintele FIFA, Gianni Infantino. „Succesul răsunător al Cupei Mondiale FIFA 2022 din Qatar a fost esențial pentru capacitatea organizației de a-și îndeplini misiunea în raport cu asociațiile noastre membre și cu lumea fotbalului, în ciuda multiplelor provocări cu care ne-am confruntat în timpul ciclului trecut, nu în ultimul rând pandemia COVID-19.”

Veniturile în detaliu pentru anul 2022

Bugetul total de venituri pentru 2022 se ridică la 4 666 de milioane USD, din care 3 807 milioane USD (82%) fuseseră contractate la data bilanțului de la 31 decembrie 2020.

Dintre cele cinci categorii principale de venituri, drepturile de difuzare a programelor de televiziune rămân cel mai mare contribuitor, cu o cotă totală de 56%, urmate de drepturile de marketing, cu 29%. Drepturile de ospitalitate și vânzările de bilete, drepturile de licență și alte venituri reprezintă restul de 15% din bugetul total de venituri pentru 2022.

Obiectivul de venituri pentru drepturile de difuzare a programelor de televiziune se ridică la 2 640 de milioane USD. Se așteaptă ca restul teritoriilor drepturilor de difuzare să fie contractate în termenele stabilite.

Bugetul total pentru vânzarea drepturilor de comercializare este de 1 353 de milioane de dolari, din care 71% au fost deja contractate la data bilanțului. Două contracte de suporter regional fuseseră semnate în legătură cu Cupa Mondială FIFA 2022™. Mai sunt încă de contractat Afiliați comerciali în categoriile Partener, Sponsor și Suporter regional.

Bugetul pentru drepturile de licență se ridică la 140 de milioane de dolari pentru anul în curs, în principal în domeniul licențelor de marcă, unde s-a înregistrat o evoluție pozitivă în ceea ce privește plățile de venituri primite pe bază de redevențe. Se preconizează că obiectivele privind drepturile de licență vor fi, de asemenea, în conformitate cu obiectivul pentru întregul ciclu.

Veniturile bugetate din drepturile de ospitalitate și din vânzarea de bilete se ridică la 500 de milioane de dolari. Veniturile din acest flux provin exclusiv din Cupa Mondială FIFA.

Pentru anul 2022, veniturile vor fi generate de Programul de calitate al FIFA, de vânzarea drepturilor video, de Muzeul Mondial al Fotbalului FIFA, de penalități și apeluri și de venituri din închirieri. Bugetul pentru alte venituri și venituri este de 33 de milioane USD pentru anul în curs.

Bugetul detaliat al investițiilor și cheltuielilor pentru anul 2022

Bugetul pentru 2022 a luat în considerare desfășurarea competițiilor și evenimentelor care au avut loc anul trecut:

  • Cu o investiție totală de 1 696 de milioane de dolari, Cupa Mondială FIFA Qatar 2022™ este evenimentul care încununează ciclul 2019-2022. Pregătirile sunt în plină desfășurare și, în ciuda unui mediu de lucru mai dificil cauzat de COVID-19, au fost atinse etape importante și s-au înregistrat progrese suplimentare. Proximitatea dintre locațiile de desfășurare și infrastructura avansată din Qatar vor permite FIFA să realizeze economii de scară și să țină sub control costurile operaționale.
  • În urma anulărilor din 2020 din cauza pandemiei mondiale, ediția din 2022 a FIFA U-20 Women’s World Cup™ va fi găzduită de Costa Rica, iar FIFA U-17 Women’s World Cup™ va fi găzduită de India. Ambele turnee vor avea 16 echipe în competiția finală. Investiția în aceste turnee feminine de tineret este bugetată la 21 de milioane de dolari fiecare.
  • Pentru prima dată, FIFA va organiza un turneu play-off pentru Cupa Mondială Feminină a FIFA™. În total, zece echipe vor participa la noul turneu, iar cele trei câștigătoare ale grupelor se vor califica pentru Cupa Mondială Feminină FIFA Australia/Noua Zeelandă 2023™.
  • FIFA eWorld Cup™, care s-a bucurat de o creștere rapidă, este inclusă la rubrica „Alte turnee și evenimente”, investiția totală în acest turneu electronic ridicându-se la 11 milioane USD.

Pe parcursul ciclului 2019-2022, FIFA a investit un total de 1 746 de milioane de dolari în cadrul FIFA Forward 2.0. Pentru 2022, cifrele sunt următoarele:

  • Fiecare asociație membră a avut dreptul de a primi 1 milion de dolari pentru cheltuieli operaționale în 2022: 500.000 USD pentru cheltuieli operaționale în ianuarie și încă 500.000 USD în iulie, sub rezerva îndeplinirii anumitor condiții, așa cum se arată în regulamentul Forward 2.0.
  • De asemenea, asociațiile membre au avut dreptul de a primi 2 milioane USD pentru proiecte specifice în orice moment al ciclului. Aceste fonduri sunt, de asemenea, disponibile pentru ca fiecare asociație membră să își convertească drepturile în fonduri operaționale pentru a fi utilizate ca ajutor imediat pentru a contracara impactul COVID-19 (etapa 2 a Planului de ajutorare FIFA COVID-19).
  • Fiecare confederație a primit 12 milioane de dolari în 2022.
  • Fonduri suplimentare pentru costurile de călătorie, alte programe și asociații zonale/regionale au fost în valoare totală de 61 de milioane USD.