Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat marţi că programul referitor la înzestrarea cu submarine se află în analiza forţelor navale, iar achiziţia în acest caz ar putea începe după 2020.
‘Programul referitor la submarine este în analiză, în momentul de faţă, la Forţele Navale Române. Se discută despre tipul de submarin pe care să-l putem avea în dotarea forţelor navale. Încă nu avem definitivată această analiză tehnică pe care ne-o dorim. Odată ce analiza tehnică va fi gata, paşii sunt următorii: vom merge, ca şi cu orice alt program major de înzestrare, în CSAT pentru a obţine aprobarea pe acest program major de înzestrare şi vom solicita, de asemenea, aprobarea Parlamentului pentru acest program major de înzestrare. Eu când am vorbit de submarine am spus că solicitarea este de a avea în dotare trei submarine. Este un program pe termen mediu şi lung. În opinia noastră ar putea începe după 2020 o astfel de achiziţie, dar totul se face prin dialog competitiv, pentru că ne dorim ca lucrurile să se deruleze cât mai mult în favoarea statului român. Dialog competitiv înseamnă transparenţă maximă, respectarea prevederilor legale româneşti, dar şi europene şi, în ultimă instanţă, ne interesează foarte mult off-setul de la astfel de contracte, cum este de pildă cel de la corvete, unde off-setul va fi folosit pentru modernizarea fregatelor din dotarea Forţelor Navale Române’, a afirmat Fifor, într-o conferinţă de presă organizată la sediul MApN.
Întrebat dacă a discutat cu ministrul Apărării din Germania la Conferinţa de securitate de la Munchen despre achiziţia de submarine, el a precizat că întâlnirea a vizat sprijinul german pentru Brigada multinaţională de la Craiova şi cooperarea industrială.
‘Germania nu poate participa la nivel de ministru la achiziţia submarinelor. Am avut o bilaterală foarte bună cu ministrul german al Apărării. În linii mari, ne-am referit la sprijinul pe care îl solicităm din partea Germaniei pentru dezvoltarea Brigăzii multinaţionale de la Craiova. (…) Am discutat şi despre cooperarea industrială, pentru că fiecare stat întreabă despre cooperarea industrială. Toată lumea doreşte să ştie în ce fel va contribui România la formatul PESCO şi pe ce programe de cooperare industrială vom participa’, a explicat Mihai Fifor. AGERPRES