In mod deliberat, festivalul nu a fost structurat pe o tema, ceea ce a permis prezentarea celor mai diverse genuri de film.
In selectia titlurilor (*) Consiliul Britanic s-a consultat cu specialisti romani si a preluat multe dintre sugestiile acestora legate de „interesul cinematografic” al publicului din Romania.
Programul a avut astfel un echilibru si nici ora matinala (9,30) a primelor spectacole nu a rarit in nici un fel randurile publicului. Criticul de film Alex Leo Serban remarca:
„Fata de cele doua editii anterioare, care au suferit de un anume didacticism si de exclusivismul unor selectii unilaterale, editia ‘98 a Zilelor filmului britanic este o reusita absoluta: un public numeros si constant a urmarit timp de cinci zile o panorama variata a cinematografului britanic. De la Shakespeare la … tango am vazut cam tot ce se putea vedea: controversatul Hamlet al lui Kenneth Branagh, excelentul Regeneration al lui Gillies MacKinnon, jocul in registru postmodern cu conventiile din The Tango Lesson al lui Sally Potter, surprinzatorul Face al Antoniei Bird. Publicul tanar a adorat The James Gang!”
Intr-adevar, succesul de public a fost cu atat mai spectaculos cu cat spectatorii, in marea lor majoritate, au fost tineri. Prezenta la spectacole, echipa Consiliului Britanic a primit o multime de propuneri pentru editii viitoare, comentarii si chiar proteste („De ce nu ati programat mai multe spectacole?!”).
Evenimentul a retinut atentia mass-media, a fost prezentat in paginile culturale ale ziarelor, in programele de radio si televiziune. Intr-unul din interviurile sale, Helen Meixner, directorul Consiliului Britanic, comenta marea si uneori neasteptata popularitate de care s-a bucurat o serie de filme britanice recente:
„Am fost si eu uimita de modul in care The Full Monty (Gol pusca) a captivat o lume intreaga. Actualul guvern britanic recunoaste importanta cinematografului si este dispus sa ii subventioneze pe creatorii de cinema. Ne asteptam ca acest fapt sa duca la realizarea unor filme si mai bune – deci, fara indoiala, vor mai fi Zile ale filmului britanic in Romania!”
La a treia editie a Zilelor filmului britanic, Consiliul Britanic a colaborat in termeni excelenti cu Uniunea Nationala a Cineastilor din Romania si cu ministrul culturii, cu traducatori, designeri si tipografi romani, cu agenti de film britanici – si-a regasit vechi prieteni (printre care Ion Caramitru, protagonist in Two Deaths!) si si-a facut prieteni noi. Astfel, intalnirea dintre cele doua culturi a avut cel mai firesc traseu: al lucrului in comun si al comunicarii directe.

Pentru informatii suplimentare, Aura Vlad, The British Council, tel.: 211.66.35, fax: 210.03.10,
e-mail:
aura.vlad@bc-bucharest. sprint. com
www.britcoun.org/romania