Cei care au văzut un film 3D la cinema au rămas impresionaţi de această tehnologie, puţini ştiu însă că o pot avea chiar la ei acasă. Pe piaţă există monitoare 3D care împreună cu o pereche de ochelari speciali fac filmele şi jocurile mult mai captivante. 3D este tehnologia despre care se vorbeşte cel mai mult în zilele noastre. Din ce în ce mai multe filme care rulează la cinema sunt oferite în format 3D, iar producătorii de televizoare şi monitoare lanse
Cei care au văzut un film 3D la cinema au rămas impresionaţi de această tehnologie, puţini ştiu însă că o pot avea chiar la ei acasă. Pe piaţă există monitoare 3D care împreună cu o pereche de ochelari speciali fac filmele şi jocurile mult mai captivante.
3D este tehnologia despre care se vorbeşte cel mai mult în zilele noastre. Din ce în ce mai multe filme care rulează la cinema sunt oferite în format 3D, iar producătorii de televizoare şi monitoare lansează tot mai multe modele 3D. 3D înseamnă să urmăreşti imaginile în trei dimensiuni. Vizionarea imaginilor tridimensionale se poate face cu numeroase tehnologii, însă, în prezent, toate necesită folosirea unei perechii de ochelari speciali.
În viitorul apropiat, nu va mai fi nevoie de ochelari folosindu-se în schimb tehnologia existentă la panourile autostereoscopice. Acestea permit vizionarea fără ochelari şi perceperea unei adâncimi în câmp a imaginii. Acestea sunt folosite, în prezent, în industria publicitară. Până atunci, însă o pereche de ochelari cu lentile speciale este singurul mod de a crea impresia de profunzime.
Cea mai accesibilă metodă de obţinere a imaginilor 3D este folosirea unor ochelari cu lentilă obturatoare. Această tehnologie este promovată de Nvidia, cel mai mare producător de cipuri grafice din lume. Compania a lansat la sfârşitul anului trecut 3D Vision, o pereche de ochelari stereoscopici, care utilizaţi împreună cu un monitor special LCD 3D în 120 Hz oferă o experienţă asemănătoare cu cea din cinematografele digitale 3D.
Cum funcţionează?
În aplicaţiile 3D, placa video afişează alternativ câte o imagine pentru ochiul stâng şi pentru ochiul drept, sincronizat cu refreshul monitorului, adică la 120 Hz. Într-o secundă se afişează alternativ imagini pentru ochiul stâng şi imagini pentru ochiul drept. Lentilele ochelarilor se opacizează şi blochează alternativ lumina către fiecare ochi, sincronizat cu refreshul monitorului. În acest fel se formează senzaţia de profunzime.
Pentru a te bucura de filme şi jocuri 3D folosind această metodă ai nevoie, pe lângă ochelari şi monitorul special de 120 Hz, de un sistem de operare Windows Vista 32/64-biţi sau Windows 7 32/64-biţi, un procesor Intel Core 2 Duo sau AMD Athlon X2 sau mai bun, 2 GB memorie RAM şi 100 MB spaţiu liber pe hard disc.
Monitor Samsung 2233RZ + Ochelari nVIDIA GeForce 3D Vision
Tip display: LCD TFT
Diagonală: 22 inch
Timp de răspuns : 5 ms
Contrast: 20.000:1
Rezoluţie optimă : 1.680 x 1.050 pixeli
Intensitate luminoasă: 300 cd/mp
Ochelari nVIDIA GeForce 3D Vision
Putere consumată: 50 W
Caracteristici speciale: MagicBright3
120 FPS support
Preţ: 1.799 lei
Magazin: domo.ro
Monitor LCD Zalman ZM-M220W + ochelari 3D
Tip display:LCD TFT
Diagonală: 22 inch
Timp de răspuns: 5 ms
Contrast: 1.000:1
Rezoluţii suportate :1.680 x 1.050 pixeli
Intensitate luminoasă 400 cd/mp
Unghi maxim vizibilitate orizontală/verticală (grade):160 / 160
Rata de refresh orizontală :30 ~ 80 KHz
Rata de refresh verticală :56 ~ 75 Hz
Caracteristici speciale:
Cerinţe de sistem pentru folosirea monitorului în mod 3D: Sistem de operare: Windows Vista 32-bit, placă video pentru rularea jocurilor: seriile NVIDIA GeForce 6, 7, 8 şi 9.
Preţ: 1.128,5 lei
Magazin: pcbay.ro
NOTĂ: Capital. ro selectează magazinele online unde pot fi găsite produsele în funcţie de cel mai mic preţ afişat şi de popularitatea acestora. Capital.ro nu favorizează, intenţionat, niciun magazin online, iar prezentarea unui magazin în care poate fi găsit un anume produs nu trebuie interpretată ca o formă de reclamă.