Filmele românești au fost și în acest an la înălțime, regăsindu-se printre peliculele recompensate la cele mai importante festivaluri de gen. Redăm în continuare cele mai premiate filme, alături de unele dintre producțiile românești cu cea mai importantă prezență la festivaluri, dar și de unele peliculele cu speranțe la gala Premiilor Oscar de anul viitor.

"I, Daniel Blake"

Regizorul britanic Ken Loach a obținut pentru a doua oară trofeul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes cu filmul "I, Daniel Blake", un film care denunță sistemul de acordare a ajutorului social, văzut prin ochii unui șomer. "Lumea în care trăim a ajuns într-o situație periculoasă" fiindcă ideile "pe care le numim neoliberale riscă să ne împingă la catastrofă", a declarat cineastul de 79 de ani la primirea premiului. "Trebuie să spunem că o altă lume este posibilă și chiar necesară", a precizat regizorul, după ce a avertizat în privința revenirii extremei drepte.

Pentru acest film, Ken Loach și scenaristul său, Paul Laverty, au mers în Scoția să strângă mărturii de la oameni defavorizați care trebuie uneori să aleagă între a mânca și a se încălzi, într-o țară în care băncile alimentare și supele populare sunt tot mai frecventate. În acest fel a apărut personajul Daniel Blake, un tâmplar de 59 de ani, silit să se retragă din activitate după o criză cardiacă.

Plasat la Newcastle, oraș marcat de o lungă tradiție a luptei muncitorești, "I, Daniel Blake" urmărește parcursul kafkian al lui Dan, între chemări la agenția pentru locuri de muncă, chestionare interminabile despre sănătatea lui, muzica stupidă de așteptare pe care trebuie să o asculte, fără a i se răspunde în cele din urmă.

Pelicula a obținut și premiul publicului la cea de-a 69 ediție a Festivalului de Film de la Locarno (Elveția).

"Juste la fin du monde"

Filmul cineastului canadian de 27 de ani Xavier Dolan, avându-i în distribuție pe Gaspard Ulliel, Vincent Cassel și Marion Cotillard, a fost distins cu Marele Premiu la ultimul festival de la Cannes și se regăsește pe lista celor nouă filme străine incluse în preselecția pentru premiul Oscar acordat celui mai bun film într-o limbă străină.

Al șaselea lungmetraj al lui Dolan, filmul se inspiră dintr-o piesă a autorului francez Jean-Luc Lagarce, care a murit de SIDA în 1995 și prezintă o zi din viața lui Louis (Gaspard Ulliel), homosexual și autor de piese de teatru de succes, care își revede familia după 12 ani de absență pentru a-și anunța moartea apropiată.

"Toni Erdmann"

Pelicula, una dintre cele mai premiate ale acestui an, în regia lui Maren Ade, coprodusă de Ada Solomon, se află pe lista cele nouă filme străine rămase în cursa pentru premiul Oscar acordat celui mai bun film într-o limbă străină. Lungmetrajul, singurul film lansat în 2016 inclus recent în Top 100 cele mai bune filme ale secolului 21 de către BBC Culture, reprezintă propunerea Germaniei la Premiile Oscar.

Din distribuția peliculei filmate aproape integral în România fac parte Peter Simonischek, Sandra Huller, Michael Wittenborn, Thomas Loibl, Trystan Putter, Hadewych Minis, Lucy Russell, alături de actorii români Vlad Ivanov, Ingrid Bisu, Alexandru Papadopol și Victoria Cociaș.

"Toni Erdmann" a fost proiectat în premieră mondială în competiția oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2016, unde a impresionat atât presa de specialitate, cât și spectatorii. Pelicula a fost recompensată cu Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiția oficială a celei de-a 69 ediții a Festivalului, fiind una dintre favoritele criticilor la trofeul Palme D'Or.

Filmul, o tragicomedie despre modul în care cultura corporatistă poate distruge relațiile de familie, spune povestea lui Winfried, un tată excentric, ajuns la pensie și pus mereu pe glume, care hotărăște să îi facă o vizită surpriză fiice sale, Ines, o femeie de carieră serioasă, care lucrează la un proiect important ca strateg corporatist în București.

Filmul a obținut și Premiul Lux decernat de Parlamentul European pentru a promova distribuția filmelor europene în Uniunea Europeană și s-a bucurat de un succes neașteptat în mai multe țări.

"Fuocoammare"

Ursul de Aur, trofeu acordat celui mai bun film al Berlinalei, a recompensat în acest an documentarul italian "Fuocoammare" al regizorului Gianfranco Rosi, care prezintă drama migranților ajunși pe insula Lampedusa.
Fără voce din off și fără comentariu, "Fuocoammare" arată în paralel viața zilnică a locuitorilor insulei italiene și pe cea a miilor de migranți care sosesc pe mare, în condiții catastrofale, mulți pierzându-și viața.

"The Woman who left"

Pelicula, semnată de cineastul filipinez Lav Diaz, a câștigat Leul de Aur pentru cel mai bun film în cadrul celei de-a 73-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Veneția.

"Nu îmi vine să cred că am primit acest premiu. Este prea frumos. Îl dedic poporului filipinez, luptei noastre, luptei omenirii", a declarat Lav Diaz pe scena festivalului.

Cineastul a mai câștigat în februarie, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, Premiul Alfred Bauer pentru "Hele Sa Hiwagang Hapis" (Un leagăn cu un mister dureros).

AGERPRES