Dacă aţi ratat Festivalul de la Cannes din acest an, aveţi ocazia să vizionaţi peste 50 de lung- și scurtmetraje, dintre care 15 sunt premiere naționale ale unor filme aflate în selecția oficială a evenimentului. A treia ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest îşi deschide porţile la Cinema Studio, pe 19 octombrie, cu proiecţia filmului „7 Days in Havana“, realizat de nu mai puţin de șapte cineaști, urmând ca avanpremiera producţiei „După dealuri“, în regia lui Cristian Mungiu, să închidă festivalul pe 25 octombrie.
Premiat în luna mai pentru scenariu şi pentru interpretare la Festivalul de la Cannes, filmul „După dealuri“ este inspirat de romanele nonficţionale ale Tatianei Niculescu Bran. „După dealuri“ este povestea a două fete care au crescut împreună şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire, când Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa, prietena sa din copilărie. Cum Voichiţa şi-a găsit calea în credinţă şi s-a ataşat de maicile alături de care trăieşte, Alina e nevoită să lupte pentru a-i recâştiga afecţiunea, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă. Filmul lui Mungiu, care este şi propunerea României la Oscar, şi-a lărgit recent portofoliul de reuşite cu Marele premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow, la Festivalul Internaţional de Film de la Haifa.
Regizorul Cristian Mungiu este cel care a iniţiat acest festival, în 2010, cu sprijinul lui Thierry Frémaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes, şi alături de Institutul Francez din Bucureşti şi de Centrul Naţional al Cinematografiei. Primele două ediţii au reuşit să transforme Les Films de Cannes à Bucarest într-unul dintre cele mai aşteptate evenimente cinematografice autohtone.
Les Films de Cannes à Bucarest aduce în capitală şi „Killing Them Softly“, în regia lui Andrew Dominik şi cu Brad Pitt în rolul principal. Actorul joacă rolul unui asasin plătit să răzbune un clan mafiot jefuit în timpul unei partide de poker de doi escroci mărunţi. Spectatorii au ocazia să vadă în premieră şi „Cosmopolis“, al lui David Cronenberg, „Holy Motors“, al lui Leos Carax şi „Adieu Berthe ou l’enterrement de mémé“, de Bruno Podalydès, o comedie care a cucerit publicul de la Cannes.
Pelicule vechi româneşti, readuse în cinematografe
Evenimentul din 19-25 octombrie le propune iubitorilor de filme să se reîntâlnească cu peliculele românești aplaudate la Cannes în urmă cu zeci de ani. Filmul „Ciulinii Bărăganului“ este cel mai vechi dintre titlurile românești, datând din 1958. Producția româno-franceză a fost regizată de Louis Daquin şi o prezintă pe Maria Tănase, alături de Florin Piersic, în adaptarea unei povestiri de Panait Istrati, despre un obicei straniu din sudul țării: toamna, când vântul începe să smulgă ciulinii, unii copii îşi părăsesc casele şi pleacă în lume să-şi încerce norocul.
Printre titlurile care întregesc selecţia de premiere de la Les Films de Cannes à Bucarest se numără şi „In the Fog“, de Sergei Loznitsa, filmul preferat al criticii internaţionale la Cannes 2012, cu Vlad Ivanov în distribuţie, alături de povestea de dragoste „De rouille et d’os“ cu Marion Cotillard şi în regia lui Jacques Audiard.
15 premiere naţionale pot fi vizionate la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest