Un studiu recent a constatat că oamenii care au urmărit astfel de tipuri de filme de groază post apocaliptice au fost mai bine pregătiți pentru pandemia Covid-19 decât cei care nu se dădeau în vânt după producții de genul „The Walking Dead”, relatează site-ul Forbes.
Anunţul cercetătorilor despre pandemie
„După ce am luat în considerare influența asupra personalității indivizilor, care era destul de puternică am constatat că, cu cât oamenii au vizionat mai multe filme despre zombi, invazii extraterestre și pandemii apocaliptice, cu atât au gestionat mai bine pandemia actuală.
Astfel de filme servesc drept repetiție mentală pentru evenimente reale”, explică autorul studiului, John Johnson, profesor emerit de psihologie la Penn State.
Cercetarea sa, publicată zilele trecute în revista „Personality and Individual Differences”, a analizat peste 300 de persoane, urmărindu-le personalitatea, pregătirea și rezistența. Aceștia au fost întrebați ce gen de filme preferă: horror, thriller psihologic, crimă, comedii sau romantice.
De asemenea, participanții au fost întrebați despre experiența și interesul pentru filme care aveau ca subiect pandemiile.
”Astfel am constatat că oamenii care au vizionat anumite tipuri de filme înainte de pandemie par să fi ajutați de ele în timpul pandemiei covid”.
Totodată, cei cinefilii pasionați de filme de groază și „care au urmărit frecvent fenomene fictive înspăimântătoare” au raportat niveluri mai scăzute de disconfort emoțional în timpul pandemiei.
Ficțiunea horror permite publicului să practice „abilități de reglare a emoțiilor” și „să perfecționeze strategii pentru a face față fricii”, au scris cercetătorii în studiu.
„Poveștile nu sunt doar divertisment, ci o pregătire pentru viață „, consideră Johnson.
”Cine își mai amintea de epidemia de Gripă Spaniolă până când oamenii de știință au readus acel moment din istorie în timpul pandemiei Covid-19? Asta îmi întărește teoria că acest consum de povești din cărți, filme și poate chiar jocuri video nu e doar o distracție inactivă.
Ci, mai curând, o modalitate prin care să ne imaginăm realități simulate care ne ajută să ne pregătim pentru provocările viitoare”, a spus Johnson.