Românii petrec aproximativ 42 de ore pe săptămână urmărind în mod activ conținut TV sau video, însă în timp ce persoanele trecute de 30 de ani aleg ecranul televizorului, tinerii cu vârste cuprinse între 16-24 ani preferă un dispozitiv mobil.  Suedezii de la Ericsson, care realizează anual unul dintre cele mai mari studii despre piaţa video şi TV, reprezentantiv pentru 1,1 miliarde de oameni din 24 de țări, susţin că în trei ani, aproximativ jumătate din timpul de vizionare din întreaga lume va fi petrecut pe ecrane mobile și portabile. De asemenea, 50% din timpul de vizionare va fi folosit pentru a accesa conținut TV și video la cerere. 

În România, platformele preferate pentru vizionarea de conţinut video sunt YouTube şi Facebook, însă câştigă tot mai mult teren serviciile de video la cerere precum HBO Go, Netflix sau Amazon Prime Video. Platforma preferată în ţara noastră este HBO Go cu o cotă de piaţă de 22%, fiind urmată îndeaproape de Digi Play cu 21% şi Telekom TV cu 14%. Numărul celor care preferă să descarce filmele şi seriale de pe site-urile de file-sharing este în scădere (15%). Lansarea Netflix şi Amazon Prime Video reprezintă unul dintre motive, iar altul este o campanie tot mai agresivă a autorităţilor de închidere a site-urilor de file-sharing. Anul acesta, trei astfel de mari site-uri au fost închise: ExtraTorrent, KickassTorrents şi Torrentz.eu.

O altă măsură pentru a reduce pirateria a fost luată de autorităţile europene. Cetățenii UE care au abonamente la televiziuni şi platforme de filme online vor putea în curând să își acceseze conținutul atunci când se află temporar în alt stat membru. Deseori, cetățenii care vizitează un alt stat UE nu pot accesa conținutul online cum ar fi filme, seriale TV, muzică, jocuri sau evenimente sportive pentru care au plătit un abonament în statul în care locuiesc. Noile reguli, aprobate de Parlamentul European și agreate deja cu Consiliul European în februarie 2017, vor elimina restricțiile, astfel încât cetățenii UE vor putea utiliza serviciile de tipul Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify, Deezer și atunci când se află în alt stat UE pentru vacanță, studii sau afaceri. Statele membre vor avea la dispoziție nouă luni de la intrarea în vigoare a regulamentului pentru a aplica noile reguli.  

Cea mai populară televiziune online din lume, Netflix, a fost lansată în ţara noastră în ianuarie 2016, iar de luna aceasta este disponibilă interfața de utilizare pentru România, împreună cu subtitrări și dublaje în limba română. Pe lângă localizarea în limba română, abonații au acces la seriale și filme exclusive în format 4K Ultra HD și HDR. Abonamentele la Netflix pornesc de la opt euro, prima lună fiind gratis, iar la Amazon Prime Video de la şase euro, în primele şase luni abonamentul fiind redus la jumătate. 

 

36 de euro pe gospodărie este costul mediu al consumului de conținut, în România, sub orice formă, inclusiv televiziune, video, prin internet fix, teatru și cinema. Cifra corespunzătoare din SUA ajunge la 186 de dolari pe gospodărie

 Platformele preferate pentru filme şi seriale 

România
HBO Go    22%
Digi Play    21%
Site-uri de file-sharing    15%
Telekom TV    14%
Voyo    8%
Orange Movie GO    4%
SeeNow    3%

SUA
Netflix    56%
Amazon Prime    34%
Hulu    33%
HBO Go    17%
U-Verse On-demand    14%
Crackle    8%
Site-uri de file-sharing    2%

SURSA: Ericsson Consumer Lab TV&Media 2016