Regizoarea și actrița principală, Diana Busuioc Angelson, spune că evenimentele de atunci au marcat-o și că s-a decis să le dedice un film tuturor copiilor răpiți din țara noastră și nu numai.

Ea locuiește peste Ocean, în Los Angeles, Statele Unite. Dar se afla în țară în acea perioadă, într-o vacanță la mare cu fiica sa. A spus că a fost impresionată de poveste și nu a uitat ce și-a promis. Așa că, în 2022 a venit înapoi în țară și a organizat timp de trei săptămâni acest proiect, zi de zi.

„Și pentru a fi inspirați, atât eu cât și echipa de filmare, ascultam în fiecare dimineață înregistrarea cu Alexandra, conversația pe care a avut-o cu operatoarea 112 și cu polițistul”, declară Diana Busuioc Angelson.

Diana Busuioc și metafora iubirii

Regizoarea a fost prezentă joi, 3 aprilie, în cadrul podcastului „Picătura de business”, moderat de redactorul-șef al Revistei Capital, Sorin Andreiana. Ediția integrală se regăsește pe pagina de YouTube „HAI România”.

Cu această ocazie, ea a explicat ce a inspirat-o să scrie scenariul filmului și să ducă la bun sfârșit acest proiect.

„Este o fantezie, nu este povestea reală, nu am vrut să fac asta. De data aceasta, operatoarea salvează fata aflată în pericol.

Am vrut să spun povestea unei societăți românești care se comportă așa cum trebuie să se comporte”, declară Diana Busuioc Angelson.

Ea a detaliat această temă și spune că filmul este o metaforă a iubirii. În opinia ei, foarte mulți oameni sunt lipsiți de acest sentiment când vine vorba de cei din jur.

„Am ajuns așa, lipsiți de empatie. În noi a avut loc o ruptură puternică ce a provocat o manifestare ce se observă în răspunsul operatoarei, în replicile polițistului.

Iar finalul filmului vine cu un răspuns la ce este de făcut”, continuă regizoarea.

Soluții

Diana Busuioc Angelson spune că nu știe care ar fi motivele pentru care societatea ar fi ajuns în această stare. Însă, nici nu caută vreun motiv. Mai degrabă, ar trebui căutate soluții, este ea de părere.

„Dacă ne uităm cu compasiune în ochii celorlalți, cred că mai există șansă. Dacă ne linșăm unii pe alții, nu vom ajunge nicăieri.

Acesta este mesajul filmului, că toți suntem operatoarea de la 112, toți suntem polițistul cu care a vorbit Alexandra, că toți suntem Dincă. Exemplele date reprezintă doar un produs al unei societăți dezbinate”, explică actrița.

Diana mai pune accent apoi pe cuvântul „împreună” când vorbește despre filozofia din spatele filmului „Alexandra”. Pentru ea, este un cuvânt foarte puternic.

„Noi împreună putem funcționa ca un organism, nu individual. De aceea în acest film este o ficțiune, este povestea unor oameni care își arată iubirea și țin la cei de lângă ei.

Prezintă un posibil scenariu despre ce s-ar fi întâmplat dacă noi, ca oameni, am fi fost altfel, am fi transmis compasiune”, detaliază mai apoi Diana Busuioc Angelson.

Din ziua de 4 aprilie, filmul „Alexandra” este disponibil în numeroase cinematografe din țară, în București și în multe alte orașe. Mai multe informații se pot regăsi pe cinemagia.ro.